Olustveres toimunud hoidistemessil valis žürii aasta parimaks hoidiseks ning pärjas „VIP hoidis 2023“ tiitliga porgandi-sidrunimoosi, mille valmistas Zerna Öko talu. Auhinnatud said ka rahva poolt valitud parim soolane ja magus hoidis ning aasta üllataja.
Hoidistemessil valiti parimaks oivaline porgandi-sidrunimoosi
Zürii esimehe Dimitri Demjanovi sõnul ei ole 200 aasta jooksul maailmas midagi muutunud. „Muutunud on ainult variatsioonid vanadel teemadel. Alati ei jää meelde ainult keerulised ja mitme komponendiga maitsed, vaid lihtsad ja eredad avastused, mis võivad koosneda ka kahest komponendist, sellistest nagu porgand ja sidrun, mis oskuslikult kokkupanduna annavad oivalise tulemuse, mida ka tõestas žürii poolt tunnustatud võidu hoidis,“ sõnas Demjanov.
Juba mitmeid aastaid toidulaada tipphetkeks olnud ning ka tänaseks laadalettidelt leitavaid hoidiseid rahvale tutvustava võistluse eesotsas oli sel aastal tuntud muusikutest, näitlejatest ja saatejuhtidest koosnev žürii.
Sinna kuulusid tippkokk Dimitri Demjanov, näitleja Carmen Mikiver, näitleja Luule Komissarov, saatejuht Kristjan Jõekalda, muusik Jaagup Kreem, näitleja ja saatejuht Margus Tabor, laulja Anne Velli, näitleja Karin Tammaru, näitleja Jane Napp, Olustvere Teenindus- ja Maamaanduskooli direktor Arnold Pastak.
Osalejaid on igal aastal aina enam ning inimestel ideedest puudust ei ole.
Pastaku sõnul on saaduste hoidistamine eestlaste jaoks aegade algusest olnud oluline toidu säilitamise viis, millest on tänaseks paljude jaoks saanud ka populaarne hobi.
„Osalejaid on igal aastal aina enam ning inimestel ideedest puudust ei ole. Žürii maitsemeeled pandi täna korralikult proovile ja me kõik nõustume, et tiitli väärilisi võistlejaid oli väga palju. Kindlasti said laada külastajad palju inspiratsiooni ja toidukotid maitsvat kohalikku toodangut täis,“ ütles Pastak.
Lisaks selgus rahvahääletuse käigus ka parim soolane hoidis, milleks sai „Suvine unistus“, mille valmistas Heleri Kiik. Parimaks magusaks hoidiseks valiti „Hea tuju moos“, mille valmistas Kallomäe talu, ning üllataja tiitli pälvis „Peedi sinep“, mille valmistas Maia Orav.
Tänavu 19. korda toimunud traditsioonilisel Olustvere hoidistemessil ja toidulaadal pakkus enda toodangut ligikaudu 60 kohalikku tootjat.