VAATA JÄRELE Maale kolinud inimesed räägivad oma lugusid

Copy

Järgmisel laupäeval, 23. septembril toimub juba viies maal elamise päev. Päeva avastart toimub aga juba täna Tartumaal Rannu rahvamajas.

Urmas Vaino juhtimisel kuuleb alates kella 11 värvikaid maal elamise lugusid. Oma maal elamise ja sinna kolimise kogemust jagavad näiteks ajakirjanikud Sven Soiver ja Tuuli Jõesaar, Mulgimaal elav ­ERRi saadete toimetaja Marit Ummelas, Raplamaal elav näitleja Märt Koik ning 2023. aastal parima talu tunnustuse saanud Sepa talu pererahvas Marko ja Li­sanna Hiiemäe.

Maaelu Edendamise Sihtasutuse eluaseme kaaslaenu meetmest annab ülevaate sihtasutuse juhatuse esimees Meelis Annus. Oma kogemust jagab Raido Soosaar, kes on kaaslaenu abil omale kodu rajamas Põhja-Pärnumaa valda.

Riigikogu maaelukomisjoni esimees Urmas Kruuse aga arutleb, kuidas me mõtestame ja defineerime tänast maaelu ja mis suunas võiksime liikuda.

Sündmuse otseülekannet on võimalik kella 11–14 jälgida aadressil maaelu.postimees.ee.

Kell 11–14 Maal elamise päeva avaseminar

Seminari juhib Urmas Vaino

AVASÕNAD maal elamise päeva korraldajatelt ja võõrustajatelt:

Krista Pegolainen-Saar, maal elamise päeva projektijuht

Heiki Hansen, Elva valla abivallavanem

KOGEMUSLOOD

Mis päriselt aitab elu maal edendada ning maaelu mainet tõsta?

Tuntud avaliku elu tegelased Tuuli Jõesaar, Sven Soiver, Marit Ummelas, Marko ja Lisanna Hiiemäe ning Märt Koik jagavad oma värvikaid mõtteid ja kogemusi maale elama asumisest ja seal toimetamisest.

ETTEKANDED ja ARUTELUD

Kas ilma koduta saab maal elada?

Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) eluaseme kaaslaenu meetmest annab ülevaate Meelis Annus, MESi juhatuse esimees. Oma kogemust jagab Raido Soosaar, kes on eluaseme kaaslaenu abil omale kodu rajamas Põhja-Pärnumaa valda.

Kuidas me mõtestame ja defineerime tänast maaelu ja kuhu suunas võiksime liikuda?

Urmas Kruuse, Riigikogu maaelukomisjoni esimees

Maal elamise päeval osaleb sel korral ligi 20 omavalitsust üle 180 külastuskohaga – tutvuda saab haridusasutuste, kogukondade, külade esindajatega jpm. Ettevõtmise kommunikatsioonijuht Marianne Ubaleht sõnas, et igal aastal on neid ettevõtlikke inimesi, kes sooviksid oma tegemisi jagada, aga nende koduvald päevast paraku osa ei võta. „See on kindlasti mõttekoht omavalitsustele, sest selle päeva eesmärk on näidata just omavalitsuse tasemel, mida maal elamine pakub. Inimene võib ahhetada ilusat loodust ja toredaid naabreid, aga kui avalikke teenuseid pole, pole maal midagi teha.”

Viiendale toimumiskorrale läheb meeskond vastu pidulikuma tundega, aga ka mõttega, et edasi võiks minna pisut teistmoodi. „Võib-olla teises formaadis või laiapõhjalisemate tegevustega,” hakkab juhtrühm sellega Ubalehe sõnul tegelema pärast maal elamise päeva toimumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles