Aasta metsamajandaja: ärge müüge metsamaid, küsige nõu

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Tiina Ruul paistis hindamis­komisjonile silma oma metsa laitmatu tundmisega ning selgete tuleviku­vaadetega metsanduses.

 
Tiina Ruul paistis hindamis­komisjonile silma oma metsa laitmatu tundmisega ning selgete tuleviku­vaadetega metsanduses.  Foto: Erakogu

Parima metsamajandaja tiitli pälvinud Tiina Ruul sõnab, et kuigi metsanduskaugetele inimestele tundub see mõte arusaamatu, on selleks, et mets ei läheks raisku ja inimestel oleks koht, kus nautida loodust ja täita seenekorve, kõige õigem teha lageraiet ja metsa korralikult uuendada.

Pärnumaal metsi majandav Tiina Ruul meenutas küsimise peale, et erialavalikute peale mõeldes ei olnud metsandus ja toonane EPA esialgu üldse valikute seas, pigem huvitas teda bioloogia, aga metsandust õppiva tuttava põneva jutu peale see otsus sündis. „Metsandusse oli suur konkurss: võeti 50 inimest ja tüdrukuid ainult 10. Seda peeti tollel ajal ikka rohkem meeste erialaks. Ja oli tõesti äge eriala, nagu ta lubas,” sõnas ta.

Pärast ülikooli lõpetamist asus Ruul kohe erialasele tööle, olles 17 aastat RMKs abimetsaülem, pärast seda on ta toimetanud erasektoris.

Senise kogemuse pealt on tal värsketele metsaomanikele sõnum: „Ärge müüge lihtsalt oma metsamaad maha hirmus, et te ei tea metsandusest midagi. Müüa on lihtne, aga tagasi osta sellist metsamassiivi, nagu maha sai müüdud, on väga raske. Parem konsulteerige metsaühistutega: siis on mets korralikult hooldatud ja jääb ka tulevastele põlvedele. Džiibiga õuele sõitnud ärimehele müües kaotad rohkem.”

Pigem ei istuta

Millised on siis need põhimõtted, mida Tiina Ruul järgib? Näiteks eelistab ta metsa istutamisele looduslikku uuendamist, kuid rõhutab, et need otsused teeb iga metsaomanik ikkagi sõltuvalt metsa kasvukohast ja ilmastikutingimustest. „Ma olen istutanud ja ma olen lasknud looduslikule uuendusele lageraielanke, aga minu kogemusel on mets siis kõige elujõulisem, kui lased langi looduslikule uuendusele ning hakkad valgustus- ja harvendusraietega kujundama.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles