Viljavõtjad rabavad viimaseid hektareid

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Talinisu pea juba pudiseb, tõdes pisut murelikult ASi Vändra tootmisjuht Kaido Madisson.

 
Talinisu pea juba pudiseb, tõdes pisut murelikult ASi Vändra tootmisjuht Kaido Madisson.  Foto: Urmas Luik

Mihklikuu viienda päeva pärastlõunal saavad kombainid sõita Pärnumaal Kadjaste küla lähedal 32 hektari suurusele põllule, et koristada sealt talinisu viimnegi tera. Hommikul olid taevaluugid Vändra-mail taas lahti, aga võidule pääsenud päike kuivatas põllud.

„Loodetavasti nüüd annab ilma, lubab nädala ja rohkem ka veel kuiva,” ütles ASi Vändra tootmisjuht Kaido Madisson, sest järge ootab 300 hektarit suviotra. „Eelmisel aastal lõpetasime viljavõtu 2. septembril, tänavu lihtsalt nädal aega seisime, eile saime uuesti kombainid põldu.”

Kolmandik saagist läks ilma nahka

Kogenud põllumehena nentis Madisson talinisu longus päid sõrmitsedes, et pea ülemine ots on tühjaks pudisenud, kuid hamba all on tera tunda. Mõnel peal on idu küljes ning selle sügise kaasnähtusena surub tuhmkollasest viljast läbi rohetav umbrohurinne. Kombainid ahmivad kõike põllul kasvavat korraga, sõelad lähevad umbe, põhu hulgas puistub teri tagasi. Iga viljavõtupäeva eel puhastavad mehed kombainide „sisikonda”.

„Ma ei ole veel statistikat teinud, aga kolmandik saaki on viimastel põldudel ilma nahka läinud,” arvas Madisson. Juuli lõpus alustas AS Vändra taliodraga, seejärel jõuti talirapsi. Septembri alguses on murekoht suvirapsi koristamine, sest õlitaimed otsustasid uuesti õitsema hakata.

„Oleme vilja koristanud ka oktoobri alguses, aga praegu on mure piimakarjale silokoguse kättesaamisega,” muretses Madisson. „Tegime teadlikult tritiku ja rukki siloks, sest loomad on vaja ära toita.”

Uue saagiringi talioder sai Vändra-mail külvatud septembri esimese nädalaga. Talinisu oli selleks ajaks maas 400 hektaril ehk poolel külvipinnast. Tärganud orased rohetavad ühtlaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles