Metsarahvapäeval tutvustatakse ka veealust metsa

maaelu.postimees.ee
Copy
Aidu karjäär.
Aidu karjäär. Foto: Mihkel Maripuu

Laupäeval, 16. septembril toimub kolmas üle-eestiline metsarahvapäev, mille jooksul saab külastada näiteks Aidu karjääri veealust metsa, osaleda öisel rännakul hundiradadel, võtta osa põdrapulmast ja tutvuda kogenud metsameeste juhendamisel kohaliku loodusega.

“Metsarahvapäev pakub suurepärast võimalust tutvuda põnevate matkaradadega, külastada tänapäevaseid puidutööstusi, teha ise näpud mullaseks ja omandada praktilisi oskusi töötubades. Tegemist on pereüritusega, mille kavasse kuulub ohtralt huvitavaid üritusi nii eakatele kui ka kõige pisematele. Igale sündmusele on vaja eelregistreerida, et hoida gruppide suurused mõistlikuna, tekitada toredat arutelu ja häirida võimalikult vähe looma- ning linnuriiki,” ütles Luua Metsanduskooli direktor ja Eesti Metsaseltsi president Haana Zuba-Reinsalu.

Tänavusele metsarahvapäevale on registreerunud juba sadu inimesi. “Varasemate aastate edukad üritused on inimestele tuttavad ja muidugi ülipopulaarsed,” sõnas metsarahvapäeva projektijuht Liina Gross. Ta lisas, et alati leiab kavast ka palju uut ja huvitavat. Näiteks sel aastal tutvustab legendaarne metsamees Kaarel Tiganik Euroopa kõrgemaid puid, mida kutsutakse hellitavalt Ootsipalu oru hiiglasteks.

Üritused metsarahvapäeval on kogukondade nägu, sest neid korraldavad kohalikud inimesed, kes panustavad oma piirkonna arengusse südamega ja soovivad teadmiseid ka teistega jagada. Hoolimine metsadest seob põlvkondi ja päevale on õla alla pannud mitmed kolmanda, neljanda või viienda põlve metsamehed.

Metsarahvapäeval on võimalik Eesti eri paigus kasvõi kogu perega metsa istutada, et ka järgnevad põlved saaksid rõõmustada tervete metsade üle.

Raplamaal toimuval aardejahil saab iga laps istutada enda kätega omanimelise puu. Eesti Maaülikooli metsateadlased ning tudengid pakuvad omakorda Järvselja Õppe- ja Katsemetskonnas taimede kasvatamise töötube nii suurtele kui ka väikestele.

“Soovime osalejatele pakkuda kordumatuid elamusi ja näidata erinevate üritustega sektori köögipoolt kogu eheduses – alustades puude istutamisest ja lõpetades näiteks vineeri tootmisega. Huvilised saavad metsarahvapäeval tutvuda valdkonna ekspertide abil kõigi metsamajandamise etappidega,” märkis Gross.

Ühtlasi aitab metsarahvapäev murda igapäevast rutiini ja tunda sidet loodusega, mis on üha kiirema elutempo juures eriti oluline. “Võimalus ise puidust meisterdada, istutada oma kätega metsa puuistik või osaleda metsaretke raames fotojahil aitab juba maast madalast kasvatada uudishimu looduse ja laiemalt ümbritseva vastu. Osalemine metsarahvapäeval on hea võimalus veeta tore laupäev lähedastega ja tutvuda harival, meeleolukal ja turvalisel viisil Eesti metsasektoriga,” lisas Zuba-Reinsalu.

Metsarahvapäev on pühendatud metsaga seotud inimestele. Selle eestvedajad on metsakasvatajad, loodusgiidid, jahimehed, metsateadlased ja paljud teised, kes ürituse raames oma uksed avavad ning külla kutsuvad.

Tänavusel üritusel pakuvad põnevaid tegevusi teiste seas Päästeamet, Naiskodukaitse, RMK, Eesti Erametsaliit, Luua Metsanduskool, Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit, Eesti Maaülikool, Eesti Jahimeeste Selts, HD Metsalahendused, Eesti Metsateenijate Ühing ning paljud metsaühistud üle Eesti.

Metsarahvapäeva korraldab MTÜ Eesti Metsaselts ja toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK), MTÜ Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit, RMK ning MTÜ Eesti Erametsaliit.

Metsarahvapäeva sündmused on kõigile osalejatele tasuta (v.a sündmus Ruhnu saarel).

Rohkem infot leiab ürituse kodulehel www.metsarahvapaev.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles