Siidrikoda teeb jääkidest kõhule kasulikku tervislikku püreed

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Tea ja Sulev Nõmmann. 
Tea ja Sulev Nõmmann. Foto: Kaul Nurm

Põlvamaa kuplite vahel laiub KODAS Siidrikoja õunaistandus, mis pakub silmailu mitu korda aastas – kui kevadel on aiad õierüüs, siis varasügisel punapõskseid ubinaid täis. Tõsi, sel kevadel ründas istandust putukajõuk, ent õnneks on puud rünnakust kenasti taastumas.

Nagu nimigi ütleb, tehakse KODAS Siidrikojas siidrit. Aga mitte ainult! Sulev ja Tea Nõmmann soetasid selle kinnistu 20 aastat tagasi – ise elasid nad siis Soomes, aga olid töötanud teadlaste, diplomaatide ja ettevõtjatena üle maailma. Et huvi siidritegemise vastu oli suur, tuli hakata oma unistuse poole liikuma ja nii Põlvamaale jõutigi. Esimesed tuhanded õunapuud istutati 2006. aastal.

Nüüdseks on talumaale istutatud üle 10 000 õunapuu rohkem kui 30 eri sordist ning saagist valmivad alkoholivabad mullijoogid, siidrid, vahuveinid ning eelmisest aastast destilleeritakse ka kangeid jooke. Kui 2010. aastal valmis hoidla, tuli sinna ka kogu tootmine ära mahutada, ent 2019. aastal valmis tootmishoone, mis mahutab endas mitmeid põnevaid funktsioone,

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles