Sügisesse kihutav suvi utsitab kartulikasvatajaid põllule, kus saagikus jääb esialgsel hinnangul alla mullu keskmisele 23 tonnile hektarilt. Varrealuses pesas on mugulaid vähe, sest nende moodustamist pärssis juuni-juuli põud, hea saagi saamiseks polnud muld küllalt niiske ja taimedel nappis kasvamise ajal toitaineid.
Tänavu on kartulil mugulaid vähe
„Kartulisaaki mõjutavad kõik kasvuks vajalikud tegurid: korralikult ja õigesti valitud ja haritud põld, väetamine, niiskus, optimaalne temperatuur,” loetles Terje Tähtjärv, kes on valdkonnas tuntud teadur ja tegeleb kartuliga Maaelu Teadmuskeskuse (METK) sordiaretuse osakonnas.
Tähtjärve jutu järgi alles alustatakse varaste sortide ülesvõttu katsepõllul ja analüüse tehakse, kui kogu kartul on üleval. Siiski ütleb esmapilk, et mugulaid on vähe, aga need on suureks kasvanud.
„Päris öökülmakindlat sorti ei ole, oma taimi peab igaüks ise kaitsma agrotehniliste võtetega,” nentis ta. „Põuakindlusest saan rääkida siis, kui saak on salves ja analüüsid tehtud, sest teaduskatsed ei ole ennustamiseks ja ma ei taha ennustada kohvipaksu pealt.”
Hooajaline ja kulukas
Pärnumaal Oidrema külas kasvatab Koidula talu mahekartulit väikesel pinnal, vaid 1,3 hektaril. Kuue aastaga on jäänud valikusse varajane ‘Solist’, põhisordina säilituskartul ‘Laura’ ja klientide soovidest lähtudes põline ‘Jõgeva kollane’. Järgmise saagiaasta seemne jätab pere hoiule oma saagist.