Sügisväetis tagab järgmise aasta saagi

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Põõsastele laotage väetist võra laiuselt ja kobestage siis mulla sisse.
Põõsastele laotage väetist võra laiuselt ja kobestage siis mulla sisse. Foto: Shutterstock

Ehkki kalendri järgi kestab väljas veel suvi, on käes viimane aeg sügisväetamiseks. Augustis valmivad puudel ja põõsastel järgmise aasta viljaalgmed ja kui sel ajal on taimed hästi toidetud, on loota head saaki.

Kindlasti tahavad väetamist viljapuud ja marjapõõsad. Pärnumaa kutsehariduskeskuse aianduse õpetaja Erna Gross rääkis, et väetist valides tuleb jälgida, et tegu on ikka sügisväetisega. Kui pakil pole otsesõnu seda kirjas, siis tasub

uurida lämmastiku (N) ja kaaliumi (K) vahekorda.

Sügisel taimedele antavas väetises peab kaaliumi osakaal olema suurem ja lämmastikku võimalikult vähe. Kevadel vajab taim roheliste lehtede kasvatamiseks rohkem lämmastikku, aga sügisel teeks rohke lämmastik taimele pigem kahju ega laseks talveks valmistuda.

Vahel näeb aianduskeskustes müügil aia üldväetist, kuid seda Gross pigem ei soovitaks praegu kasutada. „See oleks nagu siis, kui Pipi läks apteeki ja ostis sealt kõik ravimid, segas ühte pudelisse kokku, loksutas ja ütles, et see aitab nüüd kõigi haiguste vastu,” iseloomustas ta. „Üldväetist võib panna kasvuperioodil, kuid sügisel andke ikka võimalikult vähe lämmastikku, sügisel ei ole vaja hoogustada lehtede ja uute võrsete kasvu.”

Siba mulla sisse

Väetama asudes uurige kindlasti pakendi pealt, kui palju ühele ruutmeetrile puistata. Eriti tundlikud on okaspuud, neile peab väetist väga täpselt doseerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles