Burrata on aga juustuperekonna noorim ja eriliselt hõrk liige, mistõttu on see hästi levinud restoranide menüüdes üle maailma.
Burrata on aga juustuperekonna noorim ja eriliselt hõrk liige, mistõttu on see hästi levinud restoranide menüüdes üle maailma. Andria linnast pärit juustu kreemjas sisu koosneb koorest ja mozzarella-tükkidest ehk stacciatella’st. Sisuliselt on burrata mozzarella kesta sisse peitunud stracciatella-juust. Burrata leiutajateks loetakse farmeritest vennad Lorenzo ja Vincenzo Bianchino, kes 1956. aastal selle kreemja hõrgutise valmistasid. Juust sai kiiresti populaarseks, sest see on hea võimalus ära kasutada ülejäänud mozzarella-tükke. Kuigi nüüdsel ajal valmistatakse sedagi juustu juba suurtes tehastes, mitte enam käsitööna, on see siiski jäänud kallihinnalisemaks ja peenemaks toiduks, mille igapäevast nautimist saavad endale lubada vähesed.
Mozzarella-tomati ahjuroog
Maitserikas ja toitev lihavaba roog, mis sobib ideaalselt argiõhtukski. Selle ettevalmistamine võtab aega vaid kümmekond minutit ja sel ajal, kui toit ahjus küpseb, saab teha muid toimetusi. Pealegi on ohtralt võimalusi, kuidas seda ahjurooga oma maitse järgi kohandada. Võid lisada näiteks oliive, kappareid või mõnda meelepärast köögivilja. Maitsestamiseks sobib hästi kuivatatud pune või mõni ürdisegu. Selle vormiroa puhul on oluline, et makaronid oleksid väikesed, sest muidu kulub valmimisele liiga palju aega. Kui soovid, et toit veelgi kiiremini valmis saaks, kasuta hoopis orzo-nimelisi makarone. Sel juhul on küpsemisaeg vaid 20 minutit.
Vaja läheb:
150 g väikeseid sarvekese makarone
1 sl oliiviõli
4 hakitud kuivatatud tomatit
400 g (1 purk) purustatud tomatit
1 peeneks hakitud küüslauguküüs
peotäis värskeid basiilikulehti (suuremad rebi tükkideks) + pärast peale puistamiseks
soola, suhkrut, pipart
120 g (1 pall) mozzarella’t
Aseta makaronid ahjuvormi ja sega läbi oliiviõliga. Lisa kuivatatud tomatid, purustatud tomatid, küüslauk, basiilik ja maitseained. Täida purustatud tomatite purk veega ja lisa seegi vormi. Sega kõik korralikult läbi.
Kata vorm fooliumiga ja küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit, kuni makaronid on peaaegu pehmed (al dente). Võta vorm ahjust, eemalda foolium ja sega uuesti korralikult läbi. Puista peale tükkideks rebitud juust.
Keera ahju grill tööle ja hoia vormi selle all, kuni juust on sulanud ja mullitav ning hakkab pruunistuma. Võta vorm ahjust, puista peale värsket basiilikut ja serveeri. Kõrvale võid pakkuda värsket salatit.