Välismaalt EL tahab Soomes keelata räimepüügi

maaelu.postimees.ee
Copy
Räimed.
Räimed. Foto: Urmas Luik

Euroopa Komisjon teeb ettepaneku keelata räime sihipärane püük Soome lähistel vetes, mis halvaks Soome merekalatööstuse.

Soome kalatööstust šokeerinud komisjoni ettepanekuga antakse kilupüügi kõrval kaaspüügina räimele vaid piiratud kvoot, kirjutab Yle.fi.

See samm ei ole kooskõlas ka Rahvusvahelise Mereuurimise Nõukogu (ICES) teadlaste soovitustega, kes soovitasid kvoote 20–40 protsenti vähendada.

Kui 2022. aastal püüti Soomes 68 miljonit kilogrammi räime, mille väärtus on 15,5 miljonit eurot, siis mures kalurite hinnangul tähendaks otsus, et räime soomlaste toidulauale enam ei jõuakski.

Soome kalandusliitude liit kritiseeris komisjoni ettepanekut kui ülemäärast ja vananenud andmete alusel tehtud ettepanekut.

Põllumajandus- ja metsandusministeeriumi kalandustööstuse üksuse juhataja Risto Lampinen ütles, et püügikeeld oleks merealade kutselisele kalapüügile tohutu hoop.

„Meie kalaliikidest on räim kaubanduslikult kõige olulisem. Ka lõhe jaoks oleks ettepanek hukatuslik, sest lõhe on paljude kalurite jaoks väga oluline osa rannapüügist. Sotsiaalmajanduslik mõju oleks väga suur. Ja ohus oleks märkimisväärne hulk töökohti,” ütles Lampinen.

Soome vaatab praegu ettepanekut läbi ja soovib oma seisukoha kiiresti välja töötada. Rahvusvaheline Läänemere kalandusorganisatsioon Baltfish koguneb selleks, et kuulda ka teiste liikmesriikide arvamusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles