Tõrvas avati Põhja-Euroopa suurim meditsiiniseente sisekasvatus

maaelu.postimees.ee
Copy
Shroomwell tehase avamine Tõrvas.
Shroomwell tehase avamine Tõrvas. Foto: Marek Metslaid

Täna, 25. augustil avati Tõrvas pidulikult Põhja-Euroopa suurim meditsiiniseente sisekasvatus Shroomwell Innovation, millel on potentsiaali kasvatada ja valmistada meditsiiniseentest tooteid 25 miljoni euro eest aastas. Investeeringu maksumus sisekasvatuse rajamiseks on hinnanguliselt 1 miljon eurot.

„Saame üheskoos rõõmustada, et Tõrvast on saanud globaalne roheinnovatsiooni pealinn. Shroomwell tõestab, kuidas meditsiiniseente kasvatamiseks on parim paik Mulgimaa,“ ütles Riigikogu Maaelukomisjoni esimees Urmas Kruuse. „Regionaalpoliitiliselt väärib tunnustust, et mahukas investeering suunatakse maaelu edendamiseks suurlinnadest kaugemal. Kui veel mõni aasta tagasi oli seenemaailm täiesti tundmatu, on toonane Shroomwelli tegijate riskihimu ja ettevõtlikkus neist tänaseks kujundanud tõelised valdkonna liidrid. Investeeringute ja uute klientide kaasamine on raske töö, aga nemad on tõestanud oma usaldusväärsust ning suutlikkust suured plaanid ka ellu viia,“ lisas Kruuse.

Shroomwell on ajalooliselt Eesti turul tuntud tervisetoodete valmistaja, kuid nähes, milline on globaalne huvi meditsiiniseente vastu, astuti järgmine murranguline samm ettevõtte arengus. Innovatsiooni abil laiendati otsustavalt senist tegevusskoopi ja 2022. aasta sügisel avati esimene Eesti teadus- ja kompetentsikeskuses seente uurimiseks ning nende uute kasutusvõimaluste välja töötamiseks. Põhja-Euroopa suurima meditsiiniseente kasvatuse avamine tähistab järgmist edasiminekut ettevõtte laienemises.

Seenekasvatus.
Seenekasvatus. Foto: Marek Metslaid

Tehase avamine toob regiooni maailmatasemel teaduskompetentsi, sest Shroomwell Innovation teeb teaduskoostööd mitmete rahvusvaheliste ülikoolide ja organisatsioonidega Rootsist, Belgiast ja Hollandist. Lisaks seob ettevõtet tulemuslik koostöö Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooliga.

Shroomwell Grupi juhti ja ettevõtte looja Siim Kabritsa sõnul on Shroomwell 9 aastaga muutnud inimeste arusaama seentest: „Kui tegutsemise algulaastail hakkasime tutvustama seente potentsiaali laiemat käsitlust, oli kahtlejaid omajagu. Tegime asju teismoodi, nutikalt ja julgemalt, ise uskudes, et ehitame uut Skype’i. Tänane revolutsioon seente maailmas annab aga tunnistust, et olime õigel teel ja loome Tõrvas uut Eesti edulugu.“

Shroomwell Innovation juht Siim Raadik ütles, et Tõrvast on saanud globaalne seenepealinn, sest avatud tehas on Põhja-Euroopa suurim. „Seentest rääkides on oluline mõista konteksti ja võimalusi, mida teaduse ja tehnoloogia toel täna realiseeritakse. Shroomwell on andnud meditsiiniseente kasutusele võtmisega roheinnovatsioonile uue tähenduse. Seente juhitud roheinnovatsioon aitab nii inimesi, keskkonda, kliimat kui elurikkust,“ kommenteeris Raadik Shroomwell Innovation tehase avamist.

Shroomwell Innovation Tõrva tehases kasvatatakse mitmeid erinevaid meditsiiniseeni, millest tuntuimad on Lion’s Mane, Reishi ja Shiitake. Ettevalmistööd tehase avamiseks kestsid 12 kuud ja kasvatus annab tööd 10 inimesele. Esimeses etapis rajati seente vertikaalkasvatused 1500 ruutmeetrile, lähiaastatel on plaanis laieneda 5000 ruutmeetrile.

Shroomwell, endise nimega Chaga OÜ on 2014. aastal loodud roheinnovatsioonile keskendunud Eesti ettevõte. Shroomwell Grupp tegeleb kahe suure valdkonna edendamise ja arendusega, millest üks on tervisetoodete valmistamisele keskendunud Shroomwell Wellness ja teine meditsiiniseente alasele teadus ja innovatsioonile suunatud Shroomwell Innovation. Ettevõtte tooteid eksporditakse 19 riiki Austraaliast Islandini. Grupis töötab 34 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles