Katsetame: kuidas basiilikut kõige paremini külmutada?

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Basiilik on väga mõnus maitsetaim, mida rõdul kasvatada. Maitseainedžunglisse leiavad tänu lastele vahel tee ka ootamatud tegelased.
Basiilik on väga mõnus maitsetaim, mida rõdul kasvatada. Maitseainedžunglisse leiavad tänu lastele vahel tee ka ootamatud tegelased. Foto: Kadri Suurmägi

Basiilik on üks mu lemmikmaitsetaimi, mida suvel rõdul kasvatan. Passib paljude minu lemmiktoitude sisse, on rõdul kena ja, mis samuti oluline, seda on päris lihtne kasvatada. Kuidas seda mõnusat basiilikut aga talveks sügavkülmas säilitada?

Paar aastat tagasi ehku peale ostetud basiiliku ’Genovese’ ja vürtsbasiiliku ’Dark Opal’ seemned osutusid mõnusateks valikuteks ja olen neile truuks jäänud. Saab terve suve nautida mõnusaid salateid ja roogasid. Aga ühel hetkel kipub teda korraga paljuks saama. Nii olen juba mitmendat aastat nuputan, kuidas healõhnalist maitsetaime ka südatalvel nautida saaks.

Olen varasematel aastatel teinud basiilikust sügavkülma nn salatikastmekuubikuid: purustan basiilikulehed koos soola, sidrunimahla ja oliiviõliga köögikombainis, külmutan ja kasutan neid toorsalatis. Kaks talve kinnitavad, et väga mõnus lahendus. Aga kas lehti saab ka tervelt külmutada?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles