Õunu ületalve hoides tehakse sageli üks põhimõtteline viga

maaelu.postimees.ee
Copy
Kui tingimused säilitusruumis on head, saab sügisel keldrisse pandud ilusaid sügisõunu nautida päris pikalt.
Kui tingimused säilitusruumis on head, saab sügisel keldrisse pandud ilusaid sügisõunu nautida päris pikalt. Foto: Rebekka D/Pixabay

Eraldi õunakelder on luksus, mida ilmselt on vaid vähestel. Kui soov õunu ületalve hoida, tuleb meeles pidada, et kartuliga samasse keldrisse ei tohiks säilitusõunu panna.

Tallinna Tehnikaülikooli teadlased Kaarel ja Signe Adamberg selgitavad, et puuviljadest saab pikemalt säilitada õunu ja seda eelistatult vanas heas õunakeldris. Kevadeni saab nii hoida sügis- ja talveõunu. Kuna puuviljad n-ö hingavad ja neis toimuvad ka jahedas ensümaatilised valmimis- ja vananemisprotsessid, siis tuleb neid talve jooksul sorteerida.

Soovitavalt peab õuntel ja juurviljadel ning kartulil olema eraldi kelder, sest mullastelt juurikatelt õhku sattunud hallituste eosed ja bakterid ei sobi õuntega kokku.

Kui õunu on palju ja need ei taha hästi seista, saab neist teha õunamahla, püreed või moosi. Moosiks saab keeta ka pooltoored ja hapud õunad lisades maitse järgi suhkrut ja see moos on väga maitsev ja kasulik. Seda saab teha ka läbi talve õuntest, mis plekiliseks lähevad ja mida süüa ei jõua.

Moosiks saab keeta ka pooltoored ja hapud õunad lisades maitse järgi suhkrut ja see moos on väga maitsev ja kasulik.

Keedumoosi tegemisel võiks arvestada, et ületalve säilitamiseks piisab ka 20% suhkru lisamisest. Et hallitus kasvama ei läheks, tuleb purgid eelnevalt kuumutada, näiteks täita paar korda keeva veega, kaaned keeta ja kuum hoidis sulgeda õhukindlalt.

Kui kaane sisepinnal on näha väikseimgi täke, võib selle tihend olla juba liiga kulunud ja õhukindel sulgemine ei pruugi õnnestuda. Purgikaasi saab korduvalt kasutada, aga neid ei tohi pesta kareda nuustikuga ega avada metallist avajaga, mis neid deformeerib.

Juurviljad keldrisse, kõrvits tuppa

Juurviljade parim säilitusviis on jällegi kelder, juurviljakelder. Nii kartulid, peedid, kaalikad kui porgandid säilivad keldris kevadeni. Samuti saab hoida hilist kapsast.

Toatemperatuuril seisavad mugulsibulad ja kõrvitsad, mida on talv läbi hea võtta erinevateks roogadeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles