Hirm automaksu ees on pannud romusid müüma

maaelu.postimees.ee
Copy
Automaks peaks muu hulgas aitama kaotada linnapildist ja mujalt autoromud. Pilt on illustratiivne.
Automaks peaks muu hulgas aitama kaotada linnapildist ja mujalt autoromud. Pilt on illustratiivne. Foto: Veiki Ojaperv

Sel aastal on tavapärasest mõnevõrra suurem huvi romude müümise vastu – põhjuseks jätkuv segadus automaksu osas ning aastaga ligi kolmandiku kerkinud hind.

Kuusakoski juhatuse liikme Toomas Kollamaa sõnas, et kuigi automaksu osas valitseb jätkuvalt segadust, siis on sel aastal tavapärasest mõnevõrra suuremat huvi romude müümise vastu.

„Üldiselt käib aga autoromude müümine lainetena, kus rohkem romusid tuuakse kevadel peale lund ja hilissügisel enne lund,” sõnas ta.

Kuusakoski igakuisest turuülevaatest selgub, et romusõiduki hind on viimase kuuga kerkinud kolm protsenti ja aastaga lausa 33%. Näiteks alumiiniumivalu hind on aastatagusest 19% kõrgem, messing 11% ja teras kaheksa protsenti.

Foto: Kuusakoski

Riigi praeguse kava kohaselt hakkab automaks kehtima tuleva aasta 1. juulist ning aastamaksu tuleks esimest korda tasuda 2024. aasta augustis poole aasta eest. „Tasub meelde tuletada, et igal sõidukil on jalajälg loodusele, seega on väiksemad ja vähemsaastavad sõidukid ainuõige suund,” lisas ta.

Eraldi probleem on tema sõnul aga romusõidukid linnaruumis kortermajade parklates ja maal looduses. „Soovime väga, et need leiaks tee vaid sellistesse käitluskohtadesse, kus need nõuetekohaselt lammutatakse,” sõnas ta.

Turuülevaatest selgub, et rahvusvaheline vanametallikaubandus vähenes sel poolaastal kaheksa protsenti võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Aasta esimeses pooles langes maailmas terase tootmine 1,1%, Euroopa Liidus koguni 10,9%. Aasta teises pooles üleilmne vanametallikaubandus Kollamaa sõnul ilmselt kosub.

Vanametalli nõudlust Lõuna-Aasias on mõjutanud valuuta odavnemine, välisreservide vähenemine ja inflatsioon. Kuna nõudlus langes paljudes riikides, siis hakkas seda toorainet rohkem voolama Indiasse.

Aasta teises pooles tõenäoliselt tõmbavad energiahinnad, intressimäärad ja inflatsioon tagasi, mis suurendab nõudlust terase ja selle tootmise järele, mis tähendab kasvavat huvi ka vanaraua vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles