Perekond Mättas: suurim boonus on Valma küla lasterikkus ja Kalmetu Põhikool

Copy
Foto: Erakogu

Valma külas Päikesekivi tallus toimetab perekond Mättas – ema Airi, isa Madis ning kolm poega: Roland, Oliver ning Marko. Lisaks kõige noorem pereliige Timmu, kes on pooleteise aastane sõjapõgenik Ukrainast, sest just sealt ta kutsikana päästeti ja Päikesekivi tallu toodi.

Kuidas Valma küla „üles leiti“

Tegelikult elavad talus täna koos kolm põlve, kuna ka Madise vanemad kolisid Saku vallast Viljandi valda ning nende maja saab kohe-kohe valmis kõigest 300 meetri kaugusel Päikesekivi talust.

Päikesekivi talu hoovis laiutab suur muruplats ja on mitmeid erinevaid hooneid, osad neist suvised öömajad külalistele, saunamajad ning pere elumaja, mis soojustamise tõttu veidi alasti tundub. Alustuseks pakutakse jäätist ja kohvi ning kamandatakse lapsed õue.

Perekond Mättas elas aastaid tagasi Nõmmel ning kuna linnalähedus muutus üha häirivamaks, põgeneti Saku valda Metsanurme. Seal elati 10 aastat ja nende aastatega jõudis ka sellele kohale linn liialt lähedale ning tuli taaskord hakata maa ja metsa poole eemalduma. Sedakorda kestsid uue elukoha otsingud kaks aastat, planeeriti ja harjutati lapsi kolimise mõttega. Nemad küll alguses sellest plaanist midagi kuulda ei tahtnud, ent pika protsessi lõpuks ikkagi nõusse jäid ja täna vägagi rahul on.

Pere otsis algusest peale piisavalt suurt krunti ja elamist, kus saaks korraldada ka laagreid ja kontserte.

Kuigi Airi on pärit Viljandist, ei olnud siinne kant nende esimene valik, pigem oldi vahepeal juba mõtetega Saaremaal ja kõik tundus juba kena-kena, kuid jätkati siiski otsinguid ja sattuski juhuslikult ette Valma külas asuva talu müügikuulutus – 2021. aasta sügisel käidi talu vaatamas ja 2022. alguses koliti sisse.

Taamal olev suitsusaun on Päikesekivi talu üks pärlitest.
Taamal olev suitsusaun on Päikesekivi talu üks pärlitest. Foto: Rain Porss

Kolimisest Viljandi valda: absoluutselt pole kahetsenud hetkekski

Eks väljakutseid on olnud ja möödunud talvel majja kolides pidi Madis hommikuti kell 5 tõusma ja nelja erinevasse koldesse tule tegema, et pere hommikusöögi lauda kogunedes temperatuur veidigi mõnusam oleks. Nüüd on maja keskküttele ümber ehitatud ja kui saab ka soojustatud, peaks järgmisel talvel toasoe tagatud olema.

Selgub, et eluga vallas ollakse väga rahul ja kuigi täna veel puhub tuul läbi palkide ja ka sääsed saavad nendest vahedest sisse, on Airi sõnul ikka kõik hästi ja kogu pere otsusega rahul. Pereisa Madis ütleb, et tõesti pole olnud hetkegi, kus mõtleks, et oli see nüüd siis õige samm: „Absoluutselt ei kahetse hetkekski.“

Küla suurimaks boonuseks peavad aga värsked elanikud küla lasterohkust ja Kalmetu Põhikooli. Kahes lähimas talus on samuti kolm väikest last. Koolis on toredad õpetajad ja aktiivne huvijuht Karin Mägi, kes lastele huvitavaid tegevusi ja lahedaid väljasõite korraldab.

„Soovitame teistelgi julgelt maastuda – siin on nii endal kui ka lastel hea olla, kõik sujub,“ lisab Airi.

„Kui oled iseendale tööandjaks ja enamuse saad üle veebi tehtud, pole asukoht takistuseks“

Madis tegeleb hoonete sise- ja välisuste müügiga ning enamus tööd saab kodutalus arvutitega teha. Airi tegeleb haagiste müügiga ning on olnud juba 17 aastat ka joogaõpetaja – lisaks veebitundidele õpetab ta joogat ka Kalmetu ning Viljandi Paalalinna koolis.

Pere tegeleb Päikesekivi talus erinevate laagrite ning kontsertite korraldamisega

Kuna talu õuel on ruumi palju ja ka ööbimisvõimalused kuni 30-le inimesele olemas, korraldatakse õdusas roheluses laagreid ja kontserte. Näiteks Airi korraldas juulikuus joogalaagri ning augustis toimusid kolmel päeval Päikesekivi Suvekontserdid, ka toimus pillimeisterdamise õpituba lastele.

Lõpetuseks tuleb öelda, et kõige atraktiivsemaks kohaks peab pere enda hoovil suitsusauna, mida soovitavad kõigil huvilistel proovima tulla – Päikesekivi talu uksed on avatud ja oodatakse külalisi.

Päikesekivi talu avaras hoovis saavad toimuma kontserdid ja laagrid.
Päikesekivi talu avaras hoovis saavad toimuma kontserdid ja laagrid. Foto: Erakogu
Copy
Tagasi üles