Hilissuvine leid Saaremaa Puukoolis üllatas ka peaaednikku

maaelu.postimees.ee
Copy
Õitsema on puhkenud maailma kuulsaim kollane itoh pojeng Bartzella.
Õitsema on puhkenud maailma kuulsaim kollane itoh pojeng Bartzella. Foto: Saaremaa Puukool

Saaremaa Puukooli pojengide istanduses leidub õitsvaid pojenge ka hilissuvel. Õitsema on puhkenud maailma kuulsaim kollane itoh pojeng Bartzella.

"Selles pojengis kohtuvad jaapanlaste kannatlikkus ja ameeriklaste rahategemise leidlikkus," kirjeldas pojengi sünnilugu Saaremaa Puukooli turundusjuht Rain Arro.

Nimelt jaapanlase Dr. Toichi Itoh (Tokio, botaanikadoktor) 1950ndatel aretatud itoh hübriidid näitavad puispojengi õie ja lehestiku iseloomu ning rohtse pojengi talvekindlust.

Esmakordselt õnnestus jaapanlasel ristata seemned pojengist paeonia lactiflora ja kollase õiega puispojengist paeonia x lemoinei (paeonia delavayi x paeonia suffruticosa). Valik sai tehtud üle 2000 seemiku hulgast, mida Toichi jõudis ette kasvatada. Paraku Toichi oma loomingut ei näinud ja suri 1956. aastal enne parima seemiku õitsemist 1964. aastal. Aretusega tegeles edasi tema väimees Shiagao-Oshida.

Toichi abikaasa müüs 1966. aastal osa seemikutest ameeriklasele Louis Smirnowile (Brookville, NY USA). 1974. aastal registreeris Smirnow 4 maailma esimest Jaapanist toodud itoh pojengi (Yellow Crown, Yellow Dream, Yellow Emperor, Yellow Heaven).

USA pojengide aretaja Roger Anderson huvitus uutest itoh pojengidest ja nende põhjal alustas oma aretustööd. Koos aretajaga Donald Hollingsworth registreeris ta umbes 30 uut itoh pojengi. Üks esimene nendest oli kollane pojeng itoh Bartzella.

Pojengi Bartzella aretas Ameerikas Roger F. Anderson ja sort registreeriti 1986. aastal. Pojengi nimi Bartzella pärineb aretaja Roger F. Anderson külakiriku preestri nimest - William Bartz. Andersoni abikaasa Sandra lisas lõppu "ella", et kõlaks kaunilt ja see tasus tal täielikult ära.

Roger ja Sandra Anderson aretasid koos üle 500 pojengisordi, nendest üle 50 on jõudnud maailmaturule ja on ülipopulaarsed. Nad töötasid oma puukoolis Callie's Beaux Jardins, Fort Atkinson väikelinnas USAs.

"Pojengid õitsevad ainult üks kord aastas suve alguses. Enamik sorte õitseb juunis. Itoh pojengid, erandlikult, võivad kasvatada ka hilinenud arengus õiepungi, millest avanevad õied suve teisel poolel ja harva ka septembris," rääkis Saaremaa Puukooli peaaednik Marko Toomere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles