Puudega kütmine on juba sama kallis kui elektriga ja hinnalangust loota pole (2)

Copy
Mõningal määral sõltub küttepuude hind nende varumisajast. Kevadel küttepuude ostjad on reeglina teadlikumad kui need, kes puudehankimise suvesse-sügisesse jätavad.
Mõningal määral sõltub küttepuude hind nende varumisajast. Kevadel küttepuude ostjad on reeglina teadlikumad kui need, kes puudehankimise suvesse-sügisesse jätavad. Foto: Urmas Luik

"Metsast tuleva kolmemeetrise segaküttepuu hind on võrreldes esimese kvartaliga langenud üle kümne euro ehk 20 protsenti. Küll aga ei ole kuulda, et tooraine hinnalangus müüdava halupuu hinda oleks langetanud,” rääkis Maa Elule MTÜ Ühinenud Metsaomanikud juhatuse esimees Kadri-Aija Viik.

Kolmekümneaastase kogemusega küttehalgude tootja, osaühingu Stykel juht Sven Solovjov tõdes, et olulist hinnalangust tõepoolest ei ole ega tule.

Kui kaks aastat tagasi tuli märja lepa ruumimeetri eest maksta keskeltläbi 40 eurot, siis aasta tagasi juba kaks korda enam. Artikli kirjutamise päeval internetist hindu uurides selgus, et märjema halli lepa poolemeetriste halgude ruumimeetri hinnad jäävad praegu seitsmekümne euro kanti, aga mitu aastat kuivanud segalehtpuu eest küsitakse juba 130

eurot. Tavaliselt lisandub transpordikulu. Solovjovi sõnul ei saagi üheselt öelda ainult seda, mis ruumimeeter halge maksab, hind sõltub puuliigist, selle niiskusest, halu pikkusest, ostukogusest, ostja elukohast.

Halgude hinna kujunemisel on tähtis roll sellel, kui palju peab tootja maksma toormaterjali ehk tavaliselt kolmemeetriseks saetud puidu eest. Mõningal määral on Kadri-

Aija Viiki kinnitusel eelmise aasta lõpust odavnenud enamik puidu sortimendist, segaküttepuu hinnalangus on olnud 20protsendine. Metsaomanikku see aga tema sõnul ei rõõmusta, sest kõrgem küttepuu hind võimaldas majandada neidki metsi, mis seni olid jäänud tegemata kui majanduslikult kahjulikud. Näiteks lepikuid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles