Parima mahetootja valimine: maheoaasist tuubimee ja mahekalkuniteni

Tiit Efert
Copy
Priidu Veersalu on Iisaka talus viienda põlvkonna talunik, ka elukaaslane Kädi toimetab talus aktiivselt.
Priidu Veersalu on Iisaka talus viienda põlvkonna talunik, ka elukaaslane Kädi toimetab talus aktiivselt. Foto: Tiit Efert

Juuli lõpus tutvus hindamiskomisjon tänavusel parima mahetootja konkursil osalevate ettevõtetega. Konkursil osalejate tase oli ühtlaselt kõrge ning võidupotentsiaali jagus kõigile. Võitja selgub aga alles traditsiooniliselt sügisel peetaval mahepõllumajanduse konverentsil.

Rakvere külje all Piira külas kasvatab Kalmer Visnapuu lihaveiseid ja majandab nende abil rohumaid. Konkursil kandideerinud Piira Mahe osaühingule kuulub 110 ammlehma ja 250 hektarit püsirohumaid, peale selle 50 hektarit puis- ja muid niite. Oma kolme ettevõttega majandab Visnapuu Virumaal kokku tuhatkonnal hektaril maal ja loomi on 620.

„Juba viies aasta järjest saame saja amme kohta üle saja vasika. See on suur asi ja kinnitab töötajate pühendumist,” lausus Visnapuu. Lühiajalisi rohumaid majandab ta skeemi järgi, et kolm aastat rohumaa, siis kaks aastat teravili, kolmandal aastal läheb sõnnik talivilja alla, järgmisel aastal suvevili ning jälle kolm aastat rohumaa. „Hästi lihtne skeem,” kinnitas ta.

Mahetootmine on Visnapuul aastast 2017. Ettevõte tekkis teraviljakasvatusega tegelevast tavaettevõttest jagamise tulemusena, kus eraldusid lihaveised ja rohumaad. Võõrutatud pullikud müüb Visnapuu Eesti Lihaveisekasvatajate Ühistu kaudu Euroopa nuumafarmidesse. Kõik lehmikud kasvatab ta üles, tõulooma potentsiaaliga loomad lähevad oma farmi täienduseks ja Eesti-siseseks müügiks. Ülejäänud lehmikud lähevad lihatoodetena müüki Liivimaa Lihaveise kaubamärgi all.

„Loodan, et tulevikus on siin keset Virumaa intensiivset põllumajandust mõni roheline oaas, kus saab elurikkus laieneda ja areneda,” sõnas Visnapuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles