Õunaraks - väike koerustükk või siiski vargus?

Tiiu Leis
, Maa Elu kaasautor
Copy
Õunavaraste vastu on Jaamamõisa aednikud kaitsnud maalapid võrkaiaga, mille väravad öö hakul suletakse.
Õunavaraste vastu on Jaamamõisa aednikud kaitsnud maalapid võrkaiaga, mille väravad öö hakul suletakse. Foto: Erakogu

„Omal ajal sai ikka õunaraksus käidud, käisin eilegi,” naeris MTÜ Tartu Jaamamõisa Aiad juhatuse liige, veidi üle viiekümnene Gunnar Zupsmann ja lisas igaks juhuks, et võttis õuna endise nn Hiinalinna aiamaade territooriumilt, mille linn uusarenduse tarvis maha lammutab. „Kõik putkad on nüüd maatasa, aitasin lammutajatel saage remontida,” teatas Zupsmann.

Endisest omatekkelisest Hiinalinnast õnnestus Tartul kõik sealsed rohenäpud rahumeelselt 9,5hektarilisele maa-alale „evakueerida”, Jaamamõisa linnaossa on nüüdseks rajatud aianduskrundid koos neid teenindava taristuga. „Eelmise aasta lõpuga sai siia ümber kolitud, tegime uue aia asemele. Uuel maal on liikmeid 150 ringis, omad lapikesed 200 ruutu siia-sinna. Enamik tuli Hiinalinnast, mõned ka linnast juurde. Tänaseks on kõik 130 aianduskrunti kasutuses ja paarkümmend loomisel olevat broneeritud,” teatas Zupsmann, kes rõõmustas, et aiandus on linnas nii populaarne.

Õunavaraste vastu on Jaamamõisa aednikud kaitsnud end võrkaiaga, mille värav öö hakul suletakse. „Kõigil maalappidel on aed ümber, alguses seda ei olnud, siis hakkasid vargad tegutsema, isegi kasvuhooned viidi ära,” meenutas Zupsmann viie aasta tagust seika. Krundile on aednikel võimalik paigaldada kasvuhoone ja tööriistakuur. Aiamaja paigaldada ei tohi, küll aga saab oma kuuri nii ilusaks vuntsida, et peale vaadates justkui vahet polegi.

Viinaninad hoidku eemale

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles