Avatud aasta läbi: 5 talu, mida kindlasti külastada

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Viinamärdi talu.
Viinamärdi talu. Foto: Kristjan Teedema/POSTIMEES GRUPP

Kord aastas saab avatud talude päeva raames üle Eesti külastada sadu talusid. Ent ei tasu unustada, et on hulk talusid, kes ootavad külalisi aasta ringi. 

Maa Elu palus Eestimaa Talupidajate Liidu tegevjuhil Kerli Atsil välja tuua viis talu, mida ta kindlasti külastada soovitab. Eestimaa Talupidajate Liit tegeleb ka agroturismiga.

„On tõesti lugematu arv talusid, mida soovitan külastada, sest olen suur Eesti taluelu fänn. Olen saanud suurepärase võimaluse külastada mitmeid talusid ning nende tegevusega lähemalt tutvuda. Konkreetse valiku olen teinud lähtuvalt sellest, et pakkuda võimalikult mitmekülgset maalähedast kogemust,” sõnas ta.

Küll aga lisas Ats, et oli väljakutse välja valida ainult viis talu, sest agroturismi talude nimekiri on märksa pikem. Aga siin on tema soovitused: 

Piimatootmine ja juustud – Andre juustufarm, Tartumaa

Andre farmi perenaine Erika Pääbus. 
Andre farmi perenaine Erika Pääbus. Foto: Sille Annuk

Tegemist on taluga, kus valmivad maailmatasemel juustud. Pererahvas avab lahkelt talu uksed külastajatele, et nemadki saaksid osa kogu tootmisprotsessist. Lisaks on võimalus tutvuda kõikide taluloomadega ning loomulikult ka superstaaridega, kes toodavad piima, millest valmivad need suurepärased juustud. Soovitan kindlasti seda talu külastada, sest Andre Juustufarmi talupoest saate kaasa osta paljude talude toodangut.

Lambad, lambapiim ja tükike Itaaliat Eestimaal – Viinamärdi talu, Tartumaa

Kuigi eestlased on maitse-eelistustelt üsna konservatiivsed ning lambapiim ei ole kindlasti tavaline igapäevane toiduaine, võin kindlalt öelda, et Viinamärdi talu külastus suudab seda stereotüüpi muuta. Burrata, stracciatella, mozzarella ja minu isiklikud lemmikud, lambapiimast valmistatud jogurtid. Viinamärdi talus käies saab nautida nende võrratut talulugu, tutvuda armsate taluloomadega ning muidugi maitsta ja kaasa osta neid nauditavaid maitseelamusi.

Lihaveised – Pirgo Angus, Harjumaa

See on tõeline tükike country’t meie enda Eestimaal. Tõeliselt ilusad musta värvi kaunitarid, kes toodavad maailmatasemel veiseliha ning kelle põlvnemised on perenaise poolt hoolikalt valitud. Selles talus saab näha, kuidas ekstensiivsel viisil kasvatatakse rohumaaveise liha ning kuidas loomad ja rohumaad omavahel sümbioosis toimivad.

Eesti vein – Uue-Saaluse veinitalu, Võrumaa

Uue-Saaluse veinitalu peremees ja perenaine Mati ja Maris Kivistik.
Uue-Saaluse veinitalu peremees ja perenaine Mati ja Maris Kivistik. Foto: Postimees / SILLE ANNUK / TartuPM/Scanpix Baltics

Tean, et paljud eestimaalased pole endiselt veendunud, et siinsed veinitalud suudavad head veini toota. Ometi olen ma rohkem kui veendunud, et Eesti veinitalude külastamine võib muuta Eesti veininautlejate valikuid ning panna nende õhtusöögilauale mitte ainult Itaalia või Prantsuse veine, vaid ka kohalikust toorainest valmistatud Eesti veine. Meil on mitmeid veinitalusid, mida soovitan külastada, kuid antud juhul olen valinud välja Uue-Saaluse. Selle talu lugu on äärmiselt inspireeriv ja südamlik ning inimesed, kes veini valmistavad, on alati külalislahked ja sõbralikud.

Õunad – Piesta Kuusikaru talu, Pärnumaa

Tegemist on taluga, kus on lausa oma kaubamaja. See võluv talu toodab õuntest suurepäraseid ja kõrgelt hinnatud jooke, salatikastmeid ning mitmesuguseid muid tooteid. Eriliselt silmapaistvaks teeb selle talu asjaolu, et vana talukoht on saanud täiesti uue hingamise. Sinna tallu võib julgesti sammud seada lausa mitmeks päevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles