Viljavõtt algas odra ja rüpsiga

Silvi Lukjanov
Copy
Üle Eesti käib aktiivne viljavõtt, saagikus kõigub seinast seina.
Üle Eesti käib aktiivne viljavõtt, saagikus kõigub seinast seina. Foto: Kristo Kivisoo

Kuigi saagid jäävad kolmandiku võrra eelmisele aastale alla, ollakse rahul, sest ideaalaastaid on harva ja taevane aktsionär võtab igal aastal oma. Lihtsalt tänavune aasta on selline.

Saaremaa Põllumeeste Liidu juhi ja suurpõllumehe Tõnu Posti sõnutsi on saarel viljavõtuga alustatud paar nädalat tagasi ja võtta saadud nii, nagu ilm on lubanud. „Koristama hakkasime taliotra ja saak on seinast seina. Kus sai põuakahjustust, sealt tagasihoidlik, kuid muidu enam-vähem,” märkis ta. Kuna saagikadu oli tänavuse kevade ja suve juures ettearvatav, jäädakse hektarilt saadava nelja-viie tonniga rahule. „Oskame arvestada sellega, mis ümberringi toimub, ja olgem ausad, ideaalaastat on harva. Kui selle taevapalge all toodad, siis taevaaktsionär võtab igal aastal oma,” sõnas ta. Samuti loodetakse, et talirukis ja talinisu annavad paremat saaki.

Saak hilisem ei ole

Ilmataadiga võidu koristades on tera niiskus jäänud 17–24 protsendi vahele. Kuigi vihmastel päevadel on tera niiske, mis tõstab kuivatuskulu suuremaks, ei saa võtmata ka jätta. „Liiga pikalt kuiva ilma ­oodates võib põllukadu kuivatuskulust suuremgi olla,” tähendas Post.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles