Tänavune seeneaasta üllatab

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Kuuseriisikaid oli metsa all hulgi. 
Kuuseriisikaid oli metsa all hulgi. Foto: Teele Üprus

Eelmisel nädalal hakkasid sotsiaalmeedias ringlema fotod meeletutest kuuseriisikasaakidest Kesk-Eestis, niisiis tekkis siinkirjutajalgi mõte sammud metsa seada.

Käigus ei tulnud pettuda – sellist kuuseriisika­uputust ei olnud silmad varem näinud. Kümneliitrine pang sai täis vähem kui tunniga ning ussitanud seente osakaal oli pigem väike.

Mükoloog Veiko Kastanje sõnul tuletab tänavune seeneaasta mõnevõrra meelde üle-eelmist aastat, kui seente esimene laine samuti üsna varakult algas. „See, et juuli lõpus ja augusti alguses tüsepilvikute rühma pilvikud, šampinjonid, lambatatikud ning paiguti ka kukeseened ja palupuravikud välja tulevad, on enam-vähem tavaline. Tänavu aga on ilmselt sobiva ilmastiku tõttu juuli lõpus massiliselt väljas ka kuuseriisikad, sirmikud, puravikud, roheline kärbseseen jt. Ja seda üle kogu Eesti,” rääkis ta.

Kui sobivad ilmad ehk piisav vihmasadu ja mõõdukas soe pikalt jätkuvad, võiks Kastanje sõnul loota head ja pikka seenesügist ja parimal juhul veel mitut lainet seeni. „Paraku, nagu elusolendite ja ilma puhul ikka, ei saa millegi peale päris kindel olla,” ütles ta. Näiteks 2021. aastal muutusid ilmad septembriks taas kuivaks ja septembri teises pooles võis paljudes metsades leida ainult üksikuid seente muumiaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles