KOGEMUS: kuidas valitakse parimat talutoitu?

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Vaatled, nuusutad, maitsed ja hindad.
Vaatled, nuusutad, maitsed ja hindad. Foto: Rene_Riisalu

Läinud nädalal valiti parimat talutoitu – selleks kogunes 11liikmeline hindamiskomisjon pealinna ja selgitas pimetesti abil välja oma lemmikud. Tundub lihtne, aga kuidas tegelikult?

Seni on Maa Elu toimetust hindamiskomisjonis esindanud kolleeg Kadri, ent seekord läksin asjaolude kokkulangemise tõttu hoopis mina põnevaid talumaitseid mekkima. Niisiis hindasin täiesti esimest korda elus toite.

Teadagi, et maitse üle ei vaielda, aga nüüd tuleb ometigi 11 inimese erinevate maitsete tulemusena välja selgitada parim. No põnev!

Ühegi eelarvamuseta sättisin end õigeks ajaks Tallinna kesklinnas asuvasse Academic Food Lab’i, kus hindamine aset leidis. Laual ootasid hindajat veeklaas, nuga, kahvel ja kolm eri suuruses lusikat. Lisaks jagati hindajatele pihku tahvelarvutid, milles avatud programmi tuli sisestada oma arvamus toote kohta. Igal tootel tuli hinnata lõhna, välimust, maitset ja konsistentsi.

Korraks võttis silme ees kirjuks. Aga hakkame otsast peale. Sel korral osales kaheksas kategoorias 43 toodet. Päris paras hulk, mida mekkida. Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse liige Kerli Ats aga lohutas, et algajale päris hea arv, eelmisel aastal olla tooteid sada olnud. See teadmine tegi olemise kergemaks. Kuigi põhjus pole sugugi rõõmustav. Nimelt tõi Ats selle põhjuseks ilmastikust tuleneva ikalduse. Mitmetel tootjatel ei ole tänavu saaki oodata, mistõttu ei saa nad ka toodangut juurde toota ega konkursile esitada. Lihatooteid ei olnud selleaastasel konkursil üldse, põhjuseks tootjate vähesus.

Aga läheme edasi. Kõik tooted toodi hindajate ette pimetesti vormis ehk topsid, millest toitu serveeriti, olid nummerdatud. Niisiis tuli hoolega järge ajada, et topsi number ja ekraanil olev tootenumber ikka kokku klapiksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles