Kuidas septembriski kasvuhoones head tomatisaaki saada?

, ETKI vanemteadur
Copy
Kollased kõvad laigud tekivad, kui muld on liiga kuiv või mulla pH tomatile ­ebasobiv.
Kollased kõvad laigud tekivad, kui muld on liiga kuiv või mulla pH tomatile ­ebasobiv. Foto: Ingrid Bender

Tavaliselt on kütteta kasvuhoones just august suurima saagi valmimise aeg. Selleks ajaks on tomatitaimed suureks kasvanud ja keskmiselt kuuele kuni kaheksale kobarale on rikkalikult moodustunud vilju, mis ootavad täisküpsuse faasi jõudmist.

Varajasematel sortidel on alumiste kobarate tomatid juba hulgaliselt värvunud ja need on toidulaual koha leidnud. Kui oleme kasvuhoonet küllaldaselt ventileerinud, on tomatitaimed veel septembriski väheste haigustunnustega ja vähemalt septembri esimese poole soojade ilmade korral annavad endiselt suurt saaki.

Kasvuhoones jätkuvad tavapärased tööd, millega alustasime juba pärast noortaimede istutamist. Nendest kõige tähtsamad on vajaduspõhine kastmine, piisav korrapärane väetamine, külgvõrsete iganädalane eemaldamine ja sobiva mikrokliima loomine. Kui eelmistel kuudel tekkisid taimede hoolduses mõned vajakajäämised, siis hiljemalt augusti alguseks on need endast kindlalt märku andnud kasvuhäirete näol, kuid õige hoolitsuse korral saab probleeme tasandada või täielikult kõrvaldada.

Ladvad maha

Kui juuli viimastel päevadel ei ole kõrgekasvulistel sortidel latvu ära võetud, siis augusti alguses on just õige aeg taimedel need ära murda või näpistada, et võimaldada kõikidel moodustunud viljadel täis­suurusesse kasvamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles