Parima talutoidu valimisel üllatasid juustud, aga alkoholikategooria jäi lahjaks

maaelu.postimees.ee
Copy

Eile kogunes Tallinnas Academic Food Lab'is žürii (toiduajakirjanikud, valdkonna eksperdid ja tippkokad), kes selgitas pimetesti abil välja 2023. aasta parimad talutoidud.

Parimat talutoitu valiti kaheksandat korda ja kaheksas kategoorias hinnati 43 toodet.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse liikme Kerli Atsi sõnul osales konkursil sel aastal tavapärasest vähem tooteid, selle põhjus oli ilmastikust tulenenud ikaldus. Mitmetel tootjatel ei ole tänavu saaki oodata, mistõttu ei saa nad ka toodangut juurde toota ega konkursile esitada. Lihatooteid ei olnud sel aastal üldse, Ats tõi põhjuseks tootjate vähesuse.

Kõige tihedam konkurents oli aga juba mitmendat aastat juustude kategoorias. Ent alkoholikategooria osutus kõige nõrgemaks, žürii hinnangul olid kõik selle kategooria tooted üsna ühesugused. Üllatajad olid aga alkoholivabad joogid, fermenteeritud küüslauk ja lambapiimast tehtud jäätis.

Parima talutoidu väljaselgitamiseks hindas professionaalne žürii (Rain Kuldjärv, Silja Luide, Siiri Kirikal, Lia Virkus, Mari-Liis Ilover, Tuuli Mathisen, Kerli Nõges, Brit Rosen, Vladislav Datšuk, Kenneth Kaarjane, Teele Üprus) talutoodete maitseid, pakendeid, tootjate äriplaane, tootearendust ja turundusideid.

Kategooriate võitjad

Parim piimatoode: Pajumäe talu kohupiimakreem sõstra ja roseepipraga (Viljandimaa)

Parim pagaritoode: Tänava talu Marjatari tatra-šokolaadimüsli (Läänemaa)

Parim tervisetoode: Vinkymoni fermenteeritud küüslauk omas mahlas (Lääne-Virumaa)

Parim maius: Meemeistrite DUO mesi astelpaju ja musta sõstraga (Jõgevamaa)

Parim alkoholivaba jook: Öselwise OÜ Wösel passioni Shrub (Saaremaa)

Parim alkoholiga jook: Vinkymoni puuviljavahuvein õuna-ebaküdoonia-rabarberi-meega (Lääne-Virumaa)

Parim lisand: Meemeistrite mesi musta küüslauguga (Jõgevamaa)

Parim juust: Andre Farmi Andre Excellent V.O (Tartumaa)

"Parim talutoit 2023" peavõitja kuulutatakse välja 2. septembril Tallinnas Põhjala Tehases toimuval suurel „Maa tuleb linna“ talutoidu laadal.

Žürii esimees Rain Kuldjärv sõnas, et tänavune parima talutoidu valimine oli meeldiv maitserännak, kus olid esindatud tuttavad kodumaised maitsed nii puhtal kujul kui ka põnevates kooslustes. "Kohe tuleb meelde krehvtine fermenteeritud küüslauk, aga ka juustu ja musta küüslaugu põnev kooslus. Kõige tihedam oligi konkurents juustude ning jookide, nii mittealkohoolsete kui alkohoolsete jookide kategoorias. Lisaks leidus rohkelt põnevaid jäätiseid ja muud magusat, näiteks oli minu jaoks täiesti uus avastus „Astelpaju kaerakiisla“," sõnas ta.

Parima talutoidu konkurss toimub „Lühikeste tarneahelate või kohalike turgude kaudu põllumajandustoodete ja toidu turustamisvõimaluste arendamise toetuse“ raames ning seda toetab Euroopa Liit. Parima talutoidu konkursi korraldaja on Eestimaa Talupidajate Keskliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles