Punane ristik on tuntud toidutaim. Toiduks kasutati eelkõige noori võrseid nagu spinatit suppide, hautiste ja salatite koostises. Noored võrsed sisaldavad 14 protsenti suhkruid, 25 protsenti kergesti omastatavaid valkaineid ja 5,6 protsenti rasvaineid. Lehti ka kuivatati, jahvatati jahuks ja lisati leivajahu hulka. Kanadas on küllalt tavapärane kuivatatud punase ristiku õienuttide lisamine toitudele.
Kaukaasias hapendatakse punast ristikut talveks nagu meil hapukapsast.
Kaukaasias hapendatakse punast ristikut talveks nagu meil hapukapsast ja serveeritakse toitude kõrvale kui tervislikku talvist vitamiinirikast salatit.
Lühiajalise liblikõieliste haljasväetiskultuuride kasvatamisega ei saa me märgatavalt muuta mulla toitainesisaldust, kuid nende regulaarsel kasvatamisel külvikorras saame parandada taimede toitumist. Seega on liblikõieliste ulatuslikum kasvatamine külvikorras vajalik eeskätt huumusevaestel ja puuduliku mikrobioloogilise tegevusega muldadel. Enamlevinud liblikõieliste haljasväetiskultuuridena kasvatatakse punast ristikut ja valget mesikat. Maheviljeluses on liblikõieliste haljasväetiskultuuride kasvatamine peamine võimalus rikastada mulda lämmastikuga.
Retseptid
Smuuti punase ristiku võrsetega
Pool klaasi mineraalvett, 1 suur peotäis noori ristikuvõrseid, 1 roheline õun, 1 laimi mahl ja 2–3 sl mett. Pese ja koori õun, eemalda südamik ja lõigu väiksemaks. Mikserda kõik komponendid ühtlaseks massiks ja serveeri.
Smuuti punase ristiku nuttidega
Pool klaasi naturaalset leivakalja, 80–120 g keedetud jämedalt riivitud peeti, 1 suur peotäis ristiku õienutte. Maitseks veidi soola, soovi korral 1 pressitud küüslauguküüs. Mikserda kõik komponendid ühtlaseks massiks ja serveeri.
Punase ristiku õienutisalat
1 klaas näppude vahel veidi väiksemaks kisutud õienutte, pool klaasi peenteks ribadeks lõigutud noort hapuoblikat või jänesekapsast, pool klaasi lahjemat hapukoort või Kreeka jogurtit, 1–2 keedumuna, 1–2 küüslauguküünt ja maitseks veidi soola. Puhasta küüslauk ja suru läbi pressi. Sega kõik komponendid omavahel läbi. Tõsta salat pooleks tunniks külmikusse, sega veel kord kergelt läbi ja serveeri.