Eestis sündinud hobune osaleb Pariisi olümpiamängudel

maaelu.postimees.ee
Copy
Ace Of Hearts.
Ace Of Hearts. Foto: Ratsaniku koduleht

Paljud ratsaspordi huvilised ja sporthobuste aretusega kursis olevad inimesed said paar aastat tagasi kaasa elada esimestele Eestis sündinud hobustele, kes jõudsid olümpiamängudele Tokyos. Nüüd on põhjust taas rõõmustamiseks.

Nimelt on Eestis sündinud ja ESH (Eesti sporthobuste lühend – toim) kaubamärki kandev hobune Ace Of Hearts (Aliandro B – Ra) osa Belgia koondise meeskonnast ning äsja jõudsid meie kõrvu esimesed jutud hobuse osalemisest Pariisi olümpiamängudel, kirjutab Liis Ira Eesti Sporthobuste Kasvatajate Seltsist.

Aretushuvilistele ei ole uudiseks, et Belgia on üks juhtivamaid hüppehobuste aretusmaid üldse, aga ometi on Belgia koondisesse jõudnud hobune siit – väikeselt maalt, kus aastas sünnib vaid sadakond sporthobust.

Märkimisväärne on, et Ace Of Hearts on kolmandat põlve eesti sporthobune – juba tema 2002. aastal sündinud vanaema Vega oli võimalik ESH tõuraamatusse registreerida.

Eestist lahkus ta 4-aastasena ja maabus Prantsusmaale Grete Püvi Ayache juurde, kes oli vahepeal Eestist lahkunud ning pidas talli ja treeningkeskust koos oma prantslasest abikaasaga koolisõitja Alexandre Ayachega, kes kuulus Prantsuse koondisesse.

Üsna pea avaldus Ace of Heartsi hüppetalent suuresti tänu Gretele, kes oli ise noores eas takistussõidus võistelnud. Hobune tundus nii hea, et Alexandre pakkus hobust Prantsuse takistussõidukoondise ratsutajatele.

Kuna ratsu oli väike ja tundmatu põlvnemisega, siis huvi ei tekkinud. Alexandre ei andnud aga alla ja pakkus järgmiseks hobust tippude tipule, Belgia koondislasele Gregory Watheletile. Ta on püsinud maailma 30 parima ratsutaja seas juba 10 aastat.

Wathelet tegi oma olümpiadebüüdi Belgia koondise liikmena 2012. aastal Londonis. Meeskondliku OM-i pronksi võitis ta 2021. aastal Tokyos. Lisaks EM-i meeskondlik kuld 2019 Rotterdamis.

Viimane suurem saavutus, meeskondlik pronks tuli juba koos Ace Of Heartsiga väga mainekalt võistluselt CHIO Aachen.

Video põhjal tundus hobune huvitav ja Gregory saatis oma assistendi hobust proovima. Naljaka seigana ärkasid ka prantslased sotsmeediasse jõudnud Ace Of Heartsi treeningvideo peale ja ilmutasid samuti hobuse vastu huvi, ent diil oli tehtud.

Esimestel aastatel oli Ace üsna keeruline hobune, sest ta hüppas igal tõkkel tunduvalt rohkem, kui vaja. Võib-olla sellest püüdlikkusest tingituna tabasid teda ka mitmed tervisehädad. Kuid 2022. aasta sügistalvel võttis Gregory hobuse California tuurile kaasa ja sealt alates on nende koostöö aina paremaks läinud.

Gregory Wathelet hobusel Ace of Hearts.
Gregory Wathelet hobusel Ace of Hearts. Foto: Ratsutaja koduleht

Viimane tuleproov läbiti juba eelmainitud CHIO Aachenil, mis sai ilmselt otsustavaks – Gregory avaldas äsja antud intervjuus, et Ace on tema valik Pariisi OM-le.

Muu hulgas mainis ta, et on haruldane õnn olla ise nii andeka hobuse omanik, sest tavapärane on, et sellisel tasemel võistlevate ülikallite hobuste omanikud ei ole sportlased ise, vaid nende sponsorid.

Näis, mis 2024. aasta toob, aga juba teadmine, et järjekordsel ESH hobusel on olümpiale pääs lunastatud, annab kindlasti paljudele eesti sporthobuste kasvatajatele indu juurde.

Loe Ace of Heartsi teekonnast pikemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles