Viimane võimalus rääbist maitsta: Tuhanded kogunesid Rääbisefestivalile

Tiit Efert
Copy

Täna alates kella kümnest kogunes rahvas Peipsi äärde Kasepääle viiendat korda peetavale, ent viimaseks jäävale Rääbisefestivalile.

Rääbisefestival on sunnitud lõpetama, sest rääbise seis pole Peipsis kiita ning teadlased ennustavad, et lähiaastatel sellele püügikvooti ei anta. Viimati oli rääbisepüük keelatud aastatel 2013 kuni 2016.

“Ootused festivalipäevale on suured, et külastajad, müüjad ja ka ise jääks rahule,” lausus korraldaja MTÜ Peipsi Kogukonnaköök projektijuht Triinu Akkermann. Enamik festivalil on kalamüüjad, aga on ka käsitööleiba, limonaadi, kalja, mett jm kraami. Eelistatud on kohalik kaup ja müüjad. Toimuvad ka õpitoad, mida viivad läbi peakokad Urpo Reinthal ja Emmanuel Wille.

Kala on festivalil piisavalt ja seda jagub tema sõnul loodetavasti kõigile huvilistele. Kahjuks ei ole saadaval aga värsket rääbist. “Kaks ettevõtet käisid öösel järvel, aga rääbist võrku ei saanud,” rääkis Akkermann. Küll aga tehakse kohapeal suitsurääbist ja on soolarääbist. Kõik on kontrollitud Peipsi rääbis.

Palju on räägitud tänavu rääbise kõrgest hinnast. “Hind on kala vääriline,” sõnas Akkermann. “Kalamehed ütlevad, et rääbise kättesaamiseks tuleb mitu korda järvel käia.” See, et täna on ka avatud talude päev, mõjub Akkermanni sõnul festivalile hästi, sest inimesed on liikvel ja põikavad erinevatesse kohtadesse sisse. Festivali väravad on avatud kella viieni. Kuigi Rääbisefestival jääb viimaseks, toimub järgmisel aastal kindlasti eesti kala kiituseks mingit laadi sündmus. Täpseid plaane ta veel ei avaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles