Kas lõigata maasikal lehed maha või mitte?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kui marjad korjatud, võiks haiguste ennetamiseks vanad lehed maha lõigata.
Kui marjad korjatud, võiks haiguste ennetamiseks vanad lehed maha lõigata. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane

Selleaastane maasikasaak söödud? Siis on aeg hakata järgmise aasta saagi nimel tegutsema. Esmalt vaadake üle oma taimed ja kui näete punasetäpilisi või muidu koledaks tõmbunud lehti, on mõistlik haiguste leviku tõkestamiseks vanad lehed maha lõigata.

Neid lehti ärge visake komposti sekka, vaid kindlasti põletage või saatke biojäätmetega minema.

Vanad lehed tuleks maha lõigata või niita kohe pärast saagikandmise lõppu, et taim jõuaks veel sel suvel kasvatada uued lehed ning läheks talvele tugevana vastu. See töö võiks hiljemalt augusti keskpaigaks tehtud olla. Sel kevadel istutatud taimedel lehti lõigata pole veel vaja.

Kuna maasikad annavad head saaki maksimaalselt neli aastat, siis nii vanad taimed tuleks välja kaevata ja uued asemele istutada.

Nüüd vaadake üle võsundid ja neil kasvavad tütartaimed. Kui tahate ise uued taimed kasvatada, jätke vajalikul hulgal tugevamaid tütartaimi juuri kasvatama, aga kõik ülejäänud lõigake ära, et need asjatult taime ei kurnaks.

Ja siis on aeg sügisväetist anda. Maasikad, aga ka teised marjad vajavad sügisväetist kohe pärast saagiaja lõppu, sest järgmise aasta õiealged hakkavad arenema juba suve teisel poolel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles