Hea võimalus: mitukümmend talunikku võib saada demofarmeriks

maaelu.postimees.ee
Copy
Viljavõtuaeg.
Viljavõtuaeg. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Maaelu Teadmuskeskus kutsub põllumajandusettevõtteid üles liituma rahvusvahelise kliimaprojektiga.

Vaevalt on Eestis või Euroopas mõni põllumajandustootja, kes poleks mõelnud: kuidas kliimamuutus mu ettevõtmisi mõjutab? Lihtne on minna koolitustele, aga demofarmerina saab põllumees endale sobivaid võimalusi ja lahendusi arutada nii nõustajate kui ka teiste tootjatega.

Climate Farm Demo projekti siht on kliimasõbralike lahenduste teadvustamine ning põllumajandusettevõtete võrgustiku arendamine Euroopas.

Projekti üks toetuspunkt ongi demofarmer, kes on valmis oma kogemusi jagama ja loomulikult ka teadmisi ammutama. METK kutsub Eestist osalema vähemalt 25 põllumajandusettevõtet. Euroopast liitub projektiga aga 1500 ettevõtet.

Igale osalevale ettevõttele koostab nõustaja just sellele ettevõttele mõeldud kliimamuutusega kohanemise ja selle leevendamise tegevusplaani. Koolitusseminaridel jagavad nõustajad ja eksperdid kõige värskemat teavet ja ühiselt arutatakse praktikas kogetut.

„Kutsume liituma põllumajandusettevõtteid, kellel on soov oma tootmise kliimasõbralikkusega tegeleda. Saate tasuta ligipääsu nõustajatele ja eksperditeadmistele ning teie kogemus on eeskujuks teistele,” sõnas METKi võrgustikuosakonna arendusjuht Hanna Tamsalu.

Ta lisas, et projektis osalejad koguvad ideid, kuidas edendada oma ettevõtte majandamise tehnilist poolt, nagu karja haldamine, põllukultuuride ja sõnniku majandamine. Paraneb efektiivsus, vähenevad kulud ja kliimamõju.

„Demofarm on ettenägelik keskkonnamõjude ja seadusandluse vallas ning kohaneb kliimamuutustega kiiremini,“ selgitas Tamsalu.

Demofarmeri üks põhiülesanne oma ettevõttes on esitluspäevade korraldamine. Samas avaneb võimalus käia ka ise õppereisidel ja esitlustel.

Lisainfot ja registreeruda saab projekti Eesti kodulehel metk.agri.ee/climatefarmdemo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles