UUDISTAMIST JAGUB Üle 70 talu avab oma uksed esimest korda

maaelu.postimees.ee
Copy
Avatud talude päeval saab näha loomi, osaleda töötubades ja ka proovida kohalikust toorainest valmistatud toite.
Avatud talude päeval saab näha loomi, osaleda töötubades ja ka proovida kohalikust toorainest valmistatud toite. Foto: Ragnar Peets

Sel nädalavahetusel toimuv avatud talude päev toimub juba üheksandat korda. Kokku on sel nädalavahetusel avatud 356 talu või ettevõtet ja rohkem kui 70 neist on külastajatele uudistamiseks avatud esimest korda.

Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Ingrid Piirsalu vahendas, et neid talusid või ettevõtteid, kes oma uksed sel aastal külastajatele esimest korda avavad, on kokku 76 ning 21 talu on osalenud kõigil aastatel ja ootab külastajaid ka nüüd.

Ligi 350 talu Eesti eri paikadest ootavad külastajaid 16. juulil. Suurem osa talusid on avatud ka 15. juulil – mõlemal päeval avavad oma väravad 278 talu.

Nagu ikka saab näha loomi, põllutehnikat, iluaedasid, kodurestorane, mahla- ja moositootmisi, veinivabrikuid, turismitalusid ja palju muud põnevat.

Oma kodulähedasi talusid ja tootmisi leiab kõige mugavamalt siit kaardilt.

„Võimalust talusid külastada ning tutvuda maaelu ja -töödega on väga vaja, sest ikka ja jälle kuuleme lastest, kes arvavad, et leib ja piim tulevad poest. Kui tahame oma põllumajandust säilitada, siis selleks on vaja säilitada side maaga. Ka järeltulevad põlved peaksid vaimustuma põlluharimisest ning tahtma õppida põllumajandusega seotud erialasid. Avatud talude päev on ideaalne võimalus selle sädeme süütamiseks,“ ütles regionaalminister Madis Kallas.

Avatud talude päeva avaüritus peetakse 15. juulil kell 10 Iisaka talus ja Lahemaa pärimuskojas (Uuri küla, Kuusalu vald, Harjumaa). Kohal on regionaalminister Madis Kallas, esinevad Uuri küla noorte folkansambel Uurikad ja Marek Sadam.

RONGIGA KOHALE

  • Uuendusena saab sel aastal taludesse sõita ka rongiga, sest paljud neist asuvad rongipeatuste läheduses. Kaardi taludega, kuhu pääseb ligi rongiga, leiab Elroni kodulehelt elron.ee/avatudtaludepaev.
  • Lähim talu asub rongijaamast vaid 120 meetri kaugusel, üle poole asuvad lähemal kui 3 km ja ülejäänud enamasti kuni 5 km kaugusel. Kokku leiab kaardilt üle 50 talu ja põllumajandusettevõtte.

    Rong Olustvere raudteejaamas.

    Elmo Riig

Igal aastal on avatud talude päeva raames valitud välja ka n-ö sümboolne mõjuisik, kes edastab sündmuse sõnumeid ja olulisi teateid. Selle aasta mõjuisik on eesti tõugu hobuse varss Roosi, kes sündis 10. mail Teeääre Tallis.

Roosi kaudu soovitakse pöörata eesti hobusele suuremat tähelepanu, sest see põline Eesti tõug väärib säilitamist ja hoidmist. Roosiga saab tutvuda 16. juulil Järvamaa Kutsehariduskeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles