Näituse jaoks kogutakse aialeiutisi ja vähemalt 30-aastaseid hoidiseid

maaelu.postimees.ee
Copy
Hoidised. Pilt on illustreeriv.
Hoidised. Pilt on illustreeriv. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kolme muuseumi ühisnäitusele „Peedist pesumasin" kogutakse eestlaste retseptivihikuid, hoidiseid ja isetehtud aiatööriistu.

Eesti Põllumajandusmuuseum ootab kõiki eestlasi oma pere kullavaramusse kuuluvaid retseptiraamatuid ja -lehti ka teistele tutvustama, et talletada neid tulevastele põlvedele. Samuti on oodatud keldrisügavustes leiduvad vanavanemate tehtud hoidised, mis on vähemalt 30 aastat vanad, ning fotosid hoidiste valmistamisest (tehtud perioodil 1960–1989).

Retseptide kogumikud ja ajahambale vastu pidanud hoidised leiavad koha 2024. aastal avataval näitusel „Peedist pesumasin".

Muuseum ootab ka lugusid ja näiteid aiamaal kasutatavatest isetehtud tööriistadest peale traktorite ja aiamaa plaane (eriti kolhooside külakeskustes elavatelt inimestelt).

Põlvamaa taluniku meisterdatud istutusaukude märkija maasikataimede ühtlase vahega maha panemiseks.
Põlvamaa taluniku meisterdatud istutusaukude märkija maasikataimede ühtlase vahega maha panemiseks. Foto: Erakogu

„Peedist pesumasin“ on Eesti Maanteemuuseumi, Eesti Põllumajandusmuuseumi ja Tartu linnamuuseumi ühine näituseprojekt leiutamisest, leidlikkusest, taaskasutusest ja isetegemisest nõukogude ajal. Näitus avatakse täismahus 24. aprillil 2024. Näitus kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmi.

Eesti Põllumajandusmuuseumis (Tartu maakonnas, Ülenurmes) on avatud eelnäitus „Kui aeg on kasin, siis leiuta masin“ .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles