Väärt ideid terrassi sisustamiseks

maaelu.postimees.ee
Copy
Taimed on moes ja mida rohkem, seda uhkem.
Taimed on moes ja mida rohkem, seda uhkem. Foto: Eero Vabamaegi

Suur ja pehme mööbel, rohkelt taimi ja rippkiiged, loetles K-rauta sisekujunduse projektijuht Egle Veskimäe moekaid detaile oma suvise terrassi-elutoa sisustamiseks.

Sisekujundusmaailmas on moes julge katsetamine, eklektika, värvide ja materjalidega mängimine. Selle julge mängulisuse võiks tuua suvel ka terrassile. Väljakutse pole lihtsate killast, sest tulemus peaks välja nägema ühelt poolt juhuslik, aga teisalt stiilne ja tagatipuks ei saa unustada, et kõik peab olema ühtlasi ka praktiline ja ilmastikule vastupidav.

Mida suurem ja pehmem on mööblikomplekt, seda trendikam. Lähtuda tuleb siiski terrassi võimalustest - pisikest terrassi otsast otsani mööblit täis tõsta pole mõistlik, aga kui ruumi on, siis kehtib praegu põhimõte – suurem on parem.

Moekas mööbel on enamasti tehtud ilmastikukindlast plastist, aga ei näe sedamoodi välja. Puitu ja rotangi jäljendatakse osavalt, levinud on erineva mustriga punutised, samuti mitmed eri värvitoonid. Vastupidava plasti kõrval kasutatakse aiamööblis osavalt ka metalli ja klaasi, viimane ei pruugi olla sugugi klaar, vaid piimjas või tumedaks toonitud.

Taimed on moes, aga see ei tähenda, et terrassile piisaks ühest-kahest potilillest

Taimed on moes, aga see ei tähenda, et terrassile piisaks ühest-kahest potilillest. Terrassil võiks olla palju eriilmelisi taimi, mis sulanduvad kokku aia üldise rohelusega. Seejuures võib terrassil olla nii suurelehelisi taimi kui kõrrelisi, eksootilisi toast õue suvitama toodud potitaimi kui ka maitse- ja ürditaimi, aga vabalt ka eestlaste õitsvaid lemmikuid, näiteks hortensiaid või potiroose. Terrassitaimede valikul tuleks kindlasti arvestada päikese liikumisega. Ka toataimede õuetoomisel võiks arvestada, et isegi eksootilised puud võivad saada keskpäevases päikeses kõrvetada.

Hea on jagada sisustus mitmele tasapinnale, nagu redelil või trepil. Terrassil võivad lillepotid olla boheemlaslikult eriilmelised, nii suured kui väikesed. Pottide asendusena võib kasutada ka punutisi või praegu moodsaid jalgadega lillepostamente, mis võimaldavad sättida rohelust eri kõrgustele. Ka taimeredelid, taimedega varbseinad ning rõdu- ja piirdekastid loovad rohelist hubasust.

Lisaks diivanile ja tugitoolidele võiks terrassil olla ka mõni ripptool või võrkkiik, need on juba mõnda aega õuesisustuse hitid. Lisaks võiks olla katusega terrassi all rippuvad taimeamplid ja valgustid.

Isetegemine on moes ja seda nii mööbli, tekstiilide kui nipsasjade puhul. Ise võib teha diivani või laua, aga kui see käib üle jõu, võib alustada ka koloriitsest lillepotist või pilkupüüdvast tikandist laudlinal või diivanipatjadel.

Õueruumis ei kiputa tekstiilidele nii palju tähelepanu pöörama kui toas, ilmselt seetõttu, et enamik neist pole kuigi ilmastikukindlad ja patjade, pleedide pidev tuppatõstmine tundub tüütu. Ometi võiks ka terrassi põrandal olla mõni efektne vaip, näiteks eksootilise mustriga või põnevates värvitoonides. Kindlasti on tähtis koht erineva välimusega diivanipatjadel ja praktilistel pleedidel.

Praegu on ööd valged, aga augustikuu pole mägede taga. Hubasuse loomisel on tähtis roll valgustusel, endiselt on moes valgusketid, aga ka küünlalaternad, põnevates anumates küünlad ning valguse kõrval ka soojust pakkuvad elektri või gaasiga toimivad terrassisoojendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles