Riigikogu maaelukomisjon toetab põllumeestele põuatoetuste andmist

maaelu.postimees.ee
Copy
Põud.
Põud. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Riigikogu maaelukomisjoni erakorralisel istungil arutati põllumajanduse olukorda seoses põuakahjudega. Põllumeeste esindajate sõnul on külma kevade ja pika sajuta perioodi tõttu kannatada saanud nii aiandus-, taimekasvatus- kui loomakasvatussektor. Praegune soe ilm ja sadu enam praegusele olukorrale leevendust ei too, sest kahju on juba tekkinud.

Maaelukomisjoni esimehe Urmas Kruuse sõnul on pikk põud toonud kaasa palju hädasid. Et rakendada riigipoolsed abimeetmed, on vaja hinnata põllumeestele tekkinud kahju ulatust ja tulenevalt sellest langetada toetusmeetmete otsus.

„Tähtis on anda Euroopa Liidu toetusmeetme ja sellele lisanduva võimaliku riigiabi kaudu põllumeestele kindlustunne, et kompenseerida majandustegevuses tekkinud kahjusid,“ ütles Kruuse.

Maaelukomisjoni aseesimees Rene Kokk pidas vajalikuks, et valitsus annaks selged suunised Maksu- ja Tolliametile, samuti tuleb rääkida läbi finantsasutustega, et pikendada maksude tasumise perioodi, anda intressivabastus maksude tasumiselt teatud ajaks ja soodustada laenutingimusi.

„Kui valitsus otsustab, et praegu on sektoris kriis, ja põllumajandussektoris selgelt on, siis on see nendele asutustele selge suunis riigiga koostööks ning sõnum sektorile, et riik on probleemi teadvustanud,“ ütles Kokk.

Komisjoni istungil leiti, et lisaks Euroopa Liidu poolt eraldatavale abipaketile on vaja lisada ka riigipoolne abi, et tagada põllumajanduse jätkusuutlikkus.

Komisjoni istungil osalesid regionaalminister Madis Kallas, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Eestimaa Talupidajate Keskliidu esindajad.

Regionaalminister Madis Kallas oli nõus, et sektorit on vaja toetada, ja loodab, et võimalike meetmete selgitused tulevad augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles