Sita-start-up kosutab rohepööret tehes koduaedu (1)

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Kui praegu toodetakse Biooni väikestes kogustes, siis suurema tehase valmides saab seda Ahto Oja sõnul toota 10 tonni päevas.

 
Kui praegu toodetakse Biooni väikestes kogustes, siis suurema tehase valmides saab seda Ahto Oja sõnul toota 10 tonni päevas.  Foto: Kadri Suurmägi

Viljandimaal Koksveres on peale biometaani tootmise rohkem kui aasta katsetatud Biooni ehk loodusliku väetise tootmisega: biometaani kääritusjäägist saab pärast töötlemist hindamatu abimees aiaomanikele. Sita-start-up, nagu ettevõtte juht Ahto Oja seda huumoriga nimetab, tõestab, et kõik jäägid saab uuesti ringlusesse võtta.

Viljandimaal Koksveres toodetakse juba 2018. aastast sõnnikust, söödajääkidest jms biometaani. „Nii toore kui gaas on saja meetri ulatuses,” viitab Biometaan OÜ juhatuse liige Ahto Oja, seistes gaasitankla kõrval, kust näha Mangen PM OÜ laudad.

Keskkonnakaitse alal magistrikraadi kaitsnud Ahto Oja arvutas omal ajal Eesti kohta ökoloogilise jalajälje ja tulemus ehmatas: maailmas halvemuselt kuues koht inimese kohta. See tekitas tahtmise midagi ära teha ja ta jõudis välja biometaani tootmise teemani. „See tundus perspektiivikas, aga suhteliselt katmata ala. Eesmärk oli saada loodusega sama targaks,” viitab ta sellele, et looduses jäätmeid ei teki. Neid ei peaks tekkima ka tootmises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles