Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

Kurikuulsa Ülenurme karjamaa äärest leitakse surnud vasikaid (20)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Surnud vasikas.
Surnud vasikas. Foto: Kätlin Anier

Terve Eesti on viimsel nädalal naernud Tartu külje all Ülenurme kandi elanike mure üle, et neid segab magamast lehmade hääled. Viimased sündmused näitavad aga, et elanike murel on tõsi taga ja karjamaal elanud veised ei tundnud end seal hästi. Tõestuseks on kohalikud inimesed leidnud karjamaa aia äärest vähemalt kaks surnud vasikat.

Kohalik elanik Kätlin Anier vahendas oma Facebooki kontol, et veiste öised häälitsused on nii valjud, et inimesed sõna otseses mõttes ei saa magada.

«Ma saan aru, et need loomakesed ei ole ise endale valinud elukohta ja nemad ei ole süüdi selles, kuidas neid peetakse. Kui nad igal öösel endast märku annavad justkui appikarjeid jagades, siis kas nende loomadega on kõik hästi,» kirjutas ta.

«Nädal tagasi tuli vihje ühelt möödakäijalt, kes nägi karjuse kõrval maas lebavat surnud vasikat, kellel oli alles ainult pea ja kere osa oli juba ilmselt siis metsloomade poolt ära söödud. Selle jutu peale läksin õhtul poldri tee peale sõitma ja nägin eemalt maas tumedat kogu. Tegemist oli järjekordse surnud vasikaga. Tundus, et vasikas oli äsja surnud, kuna metsloomad ei olnud seda veel leidnud. See tähendab seda, et tegu oli teise vasikaga, mis oli inimeste poolt leitud. Kui palju neid abituid loomi karjuses sees kaugemal võib olla? Ehk tulebki see «karjumine» sellest, et nad kutsuvad oma vasikaid, kes on hukatusse saanud või pole neil seal sobivaid elutingimusi, kui nad järjest hinge heidavad? Jääb neil puudu veest või söögist? Ma ei oska seda öelda, sest ma ei ole veisepidaja, aga iga terve mõistusega inimene saab aru,et normaalne asjade käik see ei ole.»

Kambja vallavolikogu liige Tarmo Kleimann rääkis, et PTA tegi 2021. aasta suvel loomaomanikule protokolli ja juhtis tähelepanu loomade joogivee kättsaadavusele. Nagu tõestavad mõned päevad tagasi tehtud fotod kohapealt, siis pole loomapidaja kahjuks joogivee kättesaadavuse parandamiseks midagi ette võtnud. Loomad pidid põua ajal joogivett hankima kraavist. Kui sügavad need kraavid on ja kas neis ka vett jagus, näete ise loo juures olevalt videolt.

«Seda, et ka loomapidaja hinnangul pole kõik korras, tõestab kasvõi fakt, et 27. juuni varahommikul viidi kogu kari antud piirkonnast ära, ära viidi ka loomakorjus,» lisas ta.

Kleimann lisas, et PTA-le on tehtud ka teabenõue, et saada teada, miks vasikad hukkusid. Vastust veel pole.

Kambja vallavolikogu liikme Tarmo Kleimanni tehtud video poldril, kus lebas surnud korjus.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles