Imepisike putukas, aga pärast kratsid terve nädala. Kes ta on?

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Mõnusast suveõhtust võib suveniiriks saada valusa mälestuse, sest kihulase hammustusega satuvad verre mürgid, mis võivad põhjustada tugevat paistetust, sügelust ja valu
Mõnusast suveõhtust võib suveniiriks saada valusa mälestuse, sest kihulase hammustusega satuvad verre mürgid, mis võivad põhjustada tugevat paistetust, sügelust ja valu Foto: Jill Wellington / Pixabay

Kui sääskedest ja parmudes veel saab suvel jagu, siis kihulaste vastu ei aita justkui mitte miski, kurdavad aiapidajad ja suvitajad. Ja järgmisel päeval on kere valusaid ja sügelevaid hammustuskohti täis.

Tõsi ta on, et kihulaste vastu ei aita justkui suits, tõrjevahendid ega ka niisama vehkimine. Ja kui sääsed annavad endast märku ärritava pininaga, siis neid pisikesi putukaid ei pane tähele enne kui kahju tehtud ja tuleb tegeleda tagajärgedega: kihulase hammustusega satuvad verre mürgid, mis võivad põhjustada tugevat paistetust, sügelust ja valu.

Putukateadlane Urmas Tartes selgitas Maa Elule, et tõenäoliselt ei kimbuta inimesi ainult kihulased – nende kõrval toimetavad ka neile väga sarnased habesääsed. „Silmaga vaadates vahet ei teegi,” sõnas ta ja lisas, et habesääsed on kihulastest reeglina veelgi väiksemad ja suudavad pugeda ka läbi putukavõrgu tuppa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles