Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Kuiv ja kuum ilm muudab puugid laisaks

Copy
Puuk tuleb hiire või siili seljas teie aeda, end verd täis imenuna kukutab kuskile varjulisse kohta. Kui tingimused sobivad, siis saab seal ka järglasi.
Puuk tuleb hiire või siili seljas teie aeda, end verd täis imenuna kukutab kuskile varjulisse kohta. Kui tingimused sobivad, siis saab seal ka järglasi. Foto: Elmo Riig

Puuke tundub olevat a­ina rohkem ja järjest sagedamini võib need külge hankida ka linnas. Nii levib soovitusi, kuidas koduaed puugivabaks muuta: ühe soovituse järgi tuleks aia ümber kruusariba rajada, teise järgi rohkelt lavendlit ja piparmünti istutada, veel parem, kui nende lõhnaga end kokku määrida. Kui palju neis soovitustes tõtt on, küsisime pika kogemusega puugiuurija, Tervise Arengu Instituudi vanemteaduri Julia Gelleri käest.

„Soovitusi on tõesti erinevaid ja paljudes on tõetera sees,” kinnitas Geller. „Kruusahunnikus või -platsil on tõepoolest vähetõenäoline puuki külge saada. Samas seostatakse puukide olemasolu ja levikut mitte ainult taimestiku, vaid ka väikeloomade ja lindudega. Kinnitunud puukidega kodu- või uruhiir võib aias juba elada või mujalt tulla ja ikka puuke sisse tuua.”

Kui täissöönud puugid end lõpuks aias mõnes varjatud kohas maha kukutavad, siis tõenäoliselt järgmisel hooajal ongi puugid aias platsis. Ehk siis – puugid ise üle laia kruusariba ehk ei tule, kuid puukidega loomad või linnud võivad seda vabalt teha.

Palavus ei istu

Sama kehtib lavendli- või piparmünditaimede istutamisega: kui nende taimede lähedal puuke üldiselt ei leita, siis aia taganurgas, suuremate ilupõõsaste või heki all ikka leiab, sest seal on suure tõenäosusega väiksemad loomad ja linnud liikvel.

Märksõnad

Tagasi üles