Jaanipäev on üks oodatumaid pühasid ja seda tähistavad ilmselt kõik eestlased hoolimata erimeelsustest muudes küsimustes. Ristija Johannese auks nime saanud tähtpäev ehk suvepüha on eestlaste jaoks alati oluline olnud. Selleks päevaks valmistati varasemal ajal hõrke piduroogi, mida iga päev lubada ei saadud.
Teistmoodi jaanipäev – kaks kerget rooga nektariinidega
Traditsiooniliselt tegi Eesti talurahvas jaanipäevaks piima- ja kohupiimatoitusid: sõir, korbid, karask. Suve alguses oli lehmadel parim piimaaeg, mistõttu piima jätkus piisavalt. Kindlasti tehti jaanilaupäeval võid ja sellega on seotud mitmeid pärimusi. Suure-Jaani vanasõna kohaselt on jaanilaupäeval tehtud võist kõigi hädade vastu abi. Jõhvis aga arvati, et kui perenaine jaanipäeva öösel alasti võid valmistab, siis saab palju võid.
Jaanipäevaroogade hulgas oli ka munatoitusid – eelkõige munavõid ja munaputru, kuid ka keedetud mune. Munade keeduvette lisati kaselehti ja sel viisil saadud helerohelisi mune kinkisid tüdrukud kiigemeistrile. Samuti on kama suvepühal ikka toidulaual olnud. Kamast tehti nii käkke kui ka segati hapupiima sisse.
Vaheldust lihale
Tänapäeval on jaanipäevast saanud suur grillifestival ja just sel ajal müüakse Eestis kõige rohkem lihatooteid. Ent grillile passivad suurepäraselt ka aed- ja puuviljad. Seekord pakume kahte maitsvat ja lihtsat retsepti – soolane ja magus – sütel küpsetatud nektariinidega. Sama hästi sobivad nendesse mõlemasse virsikud. Nektariin on virsiku teisend, kuid sileda, mitte sametise koorega. Mõlemad puuviljad on head just suvel, eriti juulis ja augustis, mil neid tasub lisada pirukatesse, salatitesse, kookidesse ja dessertidesse. Samuti on grillitud virsikud ja nektariinid maitsev lisand liharoogadele.
Viimaste aastate soojemaks muutunud kliimaga on maasikate kõrghetk juba jaanipäeval, mitte enam juuli alguses nagu varem. Seega puista neid suus sulavaid värskeid marju kindlasti ka salatile ja kamakreemile.
Kui soovid neid kahte retsepti argipäeval teha, kui pole aega grilli kuumaks ajada, kasuta viljade küpsetamiseks tavalist või grillpanni.
Retseptid
Burrata ja grillitud nektariinidega salat
Salat sobib jagamiseks ja sellest jätkub 4 inimesele, kui seda nautida eelroana.
Salat:
4 virsikut või nektariini
meelepärast õli
100 g rukolat
10–12 prosciutto või Serrano singi viilu
2 burrata juustu palli
2 sl röstitud piiniaseemneid
värskelt jahvatatud musta pipart
Kaste:
5 sl oliiviõli
2 sl valge veini äädikat või sidrunimahla
2 sl vedelat mett
näpuotsatäis soola
Poolita nekatriinid, eemalda kivi, seejärel lõika mõlemad viljapoolikud kolmeks sektoriks.
Määri või pihusta grillile õli. Grilli nektariine keskmisel kuumusel mõlemalt lõikepinnalt 2–3 minutit, kuni need on läbi küpsenud ja peal on grillimistriibud.
Laota salatilehed liuale, lisa sink ja grillitud virsikud ning aseta keskossa burrata’d. Kõige peale nirista kastet ja puista röstitud piiniaseemneid. Jahvata peale musta pipart.
Kama-kohupiimakreem grillitud nektariinidega
Magustoidus said kokku kaks traditsioonilist jaanipäevatoitu: piimatooted ja kamajahu. Neile lisasin hõrgud grillitud nektariinid ja krõmpsuva kaeraküpsise-pähklipuru. Mõnusalt mahe kama-kohupiimakreem on kerge suvine dessert, mille valmistamisega saavad hakkama lapsedki. Seda maiust saab teha ka purkidesse, mida on mugav matkale või piknikule kaasa võtta.
Kui tahad kohevamat kamakreemi, kasuta vahukoort ja sega see kõige lõpus õrnalt kreemi hulka. Kohupiimasõbrad aga võivad vahukoore asemel kohupiima kasutada, nii on kreem veidi lahjem.
Kama-kohupiimakreem:
400 g (2 pakki) maitsestamata kohupiima või 4 dl (2 pakki) vahukoort
600 g (2 toru) vanillimaitselist kohupiimapastat
5 sl kama
4 sl peensuhkrut või vedelat mett
Kui kasutad kohupiima, sega kõik kreemi koostisosad vispli abil ühtlaseks, kui aga vahukoort, sega ülejäänud kreemi ained omavahel ja vahusta vahukoor. Sega vahukoor kõige viimasena õrnalt kreemi hulka. Hoia kreemi kuni serveerimiseni külmkapis.
5–6 suurt küpset nektariini või virsikut
neutraalse maitsega õli
suur peotäis mandleid või sarapuupähkleid
0,5 tl jahvatatud kaneeli
peotäis mündilehti (soovi korral)
5 kaeraküpsist
Poolita nektariinid, eemalda kivi, seejärel lõika nektariinipoolikud kolmeks sektoriks.
Määri või pihusta grillile õli. Grilli vilju keskmisel kuumusel mõlemalt lõikepinnalt 2–3 minutit, kuni need on läbi küpsenud ja peal on grillimistriibud.
Sega purustatud või väiksemateks tükkideks murtud kaeraküpsised, kaneel ja hakitud mandlid. Eriti kiirelt saad küpsised ja mandlid purustada ning kõik omavahel kokku segada köögikombainis.
Võid magustoidu kohe jagada 6–8 pokaali või muu anuma vahel. Samuti võid seda eraldi serveerida nii, et kohupiimakreem on ühes, grillitud virsikud teises ja küpsise-pähklipuru kolmandas kausis. Ka võib kõik ühele liuale laotada, kust igaüks saab endale taldrikusse või kausikesse tõsta. Puista kõige peale soovi korral ka maasikaid ja (hakitud) mündilehti.