Taim maitseb kui soolane mineraalvesi

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Harilik nööpkakar tekitab suus tõelise maitsete saluudi.
Harilik nööpkakar tekitab suus tõelise maitsete saluudi. Foto: Riina Martinson

„See lihtsalt ei ole võimalik!” imestan Tamme talu ürdiaias nööpkakra lehekese söömise järel. Suud oleks tabanud justkui nõrgad elektrilöögid, siis tuleb kerge soodamaitse ja järelmaitsena jääb üsna pikalt suhu tunne, justkui oleks väga soolast mineraalvett joonud.

Tegu on hariliku nööpkakraga, seletab ürdiaia perenaine Heli Viedehof. „Olen neid juba pikki aastaid kasvatanud ja just see on taim, mis alati külastajate seas emotsioone tekitab – mitte ükski inimene ei jää ükskõikseks,” kinnitab ta. „Sel pole lõhna, kuid suus tekitab tõelise maitseplahvatuse. Tunned algul soolast, siis magusat, haput ja mõru maitset. Mitte korraga, vaid järgemööda ja lõpuks on tunne, justkui oleks joonud kanget soodavett. Kutsutakse ka Electric Daisyks, sest tekitab suus justkui elektrisähvatuse.”

Ürdiaias on saada kahte hariliku nööpkakra vormi, ühel on kolmevärvilised õied: algul punane, siis kollane ja tumepruun jutt keskel, teine kollaste õitega. Neid sobib kasvatada amplis ning see ravim- ja maitsetaim on eriti popp loodustoodete tegijate seas. Hambavalu vastu pidavat ka aitama.

Maitse ja lõhna pidupäev

„Soolane vesi” joodud, jõuame punakate lehtedega taimede juurde. „Võtame nüüd midagi magusat peale,” muheleb Viedehof ja soovitab magusa lippia lehte proovida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles