Eesti Maaülikooli Mahekeskuses valmis mahukas uuring Võrumaa haridusasutuste toitlustuse kohta, mis näitab, et tervisliku mahetoidu osakaal õpilaste toidus kasvab.
Tellijale
Mahetoidu osa koolitoidus Võrumaal kasvab (1)
Uuringu tellis Võrumaa Arenduskeskus ja see andis ülevaate nii taustaolukorrast kui ka mahetoodangu saadavusest. Kolmas osa oli tegevuskava.
Võru maakonnas on toitlustuse ökomärk „20–50% toorainest mahe” 24 haridusasutuse toitlustuskohal. „Pooltel või isegi rohkematel haridusasutustel on see olemas, pingutatakse selle nimel, et kasutajaid tuleks juurde,” sõnas Mahekeskuse juhataja Elen Peetsmann. Eesmärk on, et järgmisel aastal pakutaks kõikides Võrumaa haridusasutustes vähemalt 20 protsenti mahetoitu.
Hoiustamistingimusi pole
Kokku õppis uuringu tegemise ajal 2021. ja 2022. aastal Võru maakonna koolides 5240 last 16 koolis, seitsmes koolis, mis on koos lasteaiaga, 14 lasteaias ja ühes kutsehariduskeskuses.