Mahetoidu osa koolitoidus Võrumaal kasvab (1)

Tiit Efert
Copy
Pakkudes mahetoitu haridusasutustes, investeeritakse ­kasulike toitumisharjumuste kujunemisse.
Pakkudes mahetoitu haridusasutustes, investeeritakse ­kasulike toitumisharjumuste kujunemisse. Foto: Peeter Langovits

Eesti Maaülikooli Mahekeskuses valmis mahukas uuring Võrumaa haridusasutuste toitlustuse kohta, mis näitab, et tervisliku mahetoidu osakaal õpilaste toidus kasvab.

Uuringu tellis Võrumaa Arenduskeskus ja see andis ülevaate nii taustaolukorrast kui ka mahetoodangu saadavusest. Kolmas osa oli tegevuskava.

Võru maakonnas on toitlustuse ökomärk „20–50% toorainest mahe” 24 haridusasutuse toitlustuskohal. „Pooltel või isegi rohkematel haridusasutustel on see olemas, pingutatakse selle nimel, et kasutajaid tuleks juurde,” sõnas Mahekeskuse juhataja Elen Peetsmann. Eesmärk on, et järgmisel aastal pakutaks kõikides Võrumaa haridusasutustes vähemalt 20 protsenti mahetoitu.

Hoiustamistingimusi pole

Kokku õppis uuringu tegemise ajal 2021. ja 2022. aastal Võru maakonna koolides 5240 last 16 koolis, seitsmes koolis, mis on koos lasteaiaga, 14 lasteaias ja ühes kutsehariduskeskuses.

Kõik Võru maakonna lasteaiad teevad süüa kohapeal. Oma toitlustus on ka kaheksal koolil ja seitsmel lasteaed-koolil. Toitlustaja on leitud hankega neljas Võru linna koolis, neljas Võru valla koolis on korraldatud hange toiduainetele. „Need on kolm lähenemist, kuidas toitlustust korraldada,” sõnas Peetsmann. Enamasti tellib toidu kokk, mõningal juhul majandusjuhataja, ühel näitel ka direktor. „Kokad on väga olulised, neid tuleb toetada ja tunnustada,” lisas Peetsmann. Neile on korraldatud koolitusi ja Võru maakonnas korraldatakse kokkadele ka tänuõhtusööke.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles