Mullaandurid kasvuhoonesse? Tulevikus võib põllumehi abistav idufirma jõuda ka aiapidajateni

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Kas tulevikus on ka koduaias asuvates kasvuhoonetes aina rohkem abi täppispõllumajanduse jaoks mõeldud lahendustest? Pilt on illustratiivne.
Kas tulevikus on ka koduaias asuvates kasvuhoonetes aina rohkem abi täppispõllumajanduse jaoks mõeldud lahendustest? Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Idufirma Paul-Techi tegevjuht Mikk Plakk tutvustas Kuku raadio saates Digitund ettevõtte mullajaamade teenust. Et lisaks viljakasvatajatele kasutavad nende teenust juba mitmed köögiviljakasvatajad, võib täppispõllumajanduse teenus ühel hetke jõuda ka täiesti tavaliste aiapidajateni.

Paul-Techi mullajaama maasisesed sensorid mõõdavad kahel sügavustel mulla toitainete ja niiskuse olukorda ning mullatemperatuuri ja nii on põllumeestel reaalajas saadavate andmete põhjal võimalik teha otsuseid, kas ja kui palju vajab põld väetamist jms, lubades nii säästa keskkonda ja põllumehe rahakotti.

Paul-Techi mullajaam.
Paul-Techi mullajaam. Foto: Paul-Tech

Mikk Plakk sõnas, et nende teenust ei kasuta mitte ainult viljakasvatajad, vaid ka tootjad, kes kasvatavad kurki, sibulat, kartulit ja kasutavad kastmissüsteeme.

Saatejuhi küsimusele, kas anduritest oleks abi ka koduaias, kui inimesed sooviks teada, miks neil näiteks aias taimed ei edene, vastas Mikk Plakk, et põhimõtteliselt on see võimalik ja stardipunkt on ikka mullast andmetele mõõtmisel. „Meil on kodus endal ka kasvuhoones need olemas. Meil on automaatkastmine, selle alusel saame kastma panna ja toimib väga hästi,” kinnitas ta. „Võime ka igale inimesel kasvuhoonesse paigaldada need andurid.”

Tulevikus tahakski ettevõte jõuda ka tavaliste aiapidajateni. „Tahaksime ka tavainimese juurde jõuda, kes käib oma aiamaal kasvatamas midagi. Et saaksime ka ka seal juba pakkuda (teenust – toim),” sõnas ta.

Paul-Techi tegevjuht Mikk Plakk kõneleb Digitunni saates alates 21:44

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles