Turul saab maasika nii 3 kui 10 euro eest. Testime, kas maitses vahet on

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Neljaeurose kilohinnaga Poola maasikad olid tõesti pirakad.
Neljaeurose kilohinnaga Poola maasikad olid tõesti pirakad. Foto: Riina Martinson

Maasikahooajal olen Pärnu turul sage külaline ja paar korda nädalas kasti maasikatega sealt ikka tulen. Tänavu olen koju vedanud ning lastega koos nahka pistnud eri paigust ja hinnaklassist maasikaid.

Läinud nädalal küsiti Kreeka maasikakilo eest juba kolm eurot. Pealtnäha ilusad maasikad ja loomulikult tuli võimalust kasutada ning mõni kilo osta. Hea oli, et prügikasti viskamise vääriliseks kogunes kastist vaid kümmekond marja. Ülejäänud olid eri suuruses – pealpool suuremad, põhjas jagus ka väikeseid, mõned marjad tumepunased ja mõnusa magusa maasikamaitsega, enamik n-ö Harju keskmine, osa ka hapud poolpunased.

Selle nädala algul turupäeva lõpul pakuti Kreeka maasikaid ka 2.50 eest.

Hinnang: oma hinda väärt moosimaasikad.

Järgmisel maasikaretkel jäi silma neljaeurose kilohinnaga Poolast toodud sort ‘Asia‘. Müüja sõnutsi olid kastid äsja turule toodud. Välja nägid tõesti igati korralikud. Marjad olid sordile vastavalt väga suured, mõni punasem, teine heledam, mõni magus, teised pigem hapukamad. Mädaks osutus kastist vaid viis marja. Kuna peres oli sünnipäeva eelõhtu, siis kõige ilusamad marjad rändasid tordi peale ja nägid seal tõeliselt uhked välja.

Hinnang: silmadega söömiseks väga hea valik, maitseelamus tagasihoidlikum.

Eesti maasika eest tuleb sel nädalal Pärnu turul välja käia kümme eurot. Neid veel kastiga osta ei tihka, kuid ära maitsma ikka ahvatleb. Minu silma jäi kohalikest vaid Tartumaa Lätte talu maasikad. Sordiks sama ‘Asia‘, mis päev varem ostetud poolakatelgi. Maasikad olid küll enamasti suured, aga jäid siiski selgelt alla Poola vägilastele, kuid maitse ... Kõlab klišeena, aga pean oma värske kogemuse pealt kinnitama, et Eesti maasika maitse on tõesti parem. Kohe märgatavalt parem. Maasikad pole küll imemagusad, kuid ilma hapu noodita keskmiselt magusad.

Hinnang: lõuna poolt tulnud eurooplased on silmale ilusad ja head moosiks, aga söömismarjaks tasub osta ikka kohalikku, kui rahakott vähegi kannatab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles