Kuidas pruuniks kuivavat muru päästa?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Rahu! Kui päike vana muru pruuniks kõrvetab, siis vihm turgutab selle taas elule.
Rahu! Kui päike vana muru pruuniks kõrvetab, siis vihm turgutab selle taas elule. Foto: Riina Martinson

Palavad ja vihmata päevad on pannud isegi muru kuivama. Maa Elu uuris, kuidas neis keerulistes oludes muru rohelisena hoida ja kas juba kartulikoorekarva tõmbunud muru veel päästa annaks.

Räpina Aianduskooli kutseõpetaja Maris Rebane rõhutas, et alustuseks tuleb niitmisega tagasi tõmmata, ka muidu murukasvule igati head robotniidukid tasub puhkama panna. "Unustage niitmine ja lesige parem võrkkiiges," soovitas ta.

Meie inimesed on harjunud vähemalt korra nädalas niidukiga murust üle käima ja selle võimalikult lühikeseks nüsima. Ilusa muru tagab, kui niitmise ajal võetakse liblest vaid kolmandik lühemaks. Kuival ajal tasub muru niita nii vähe, kui teie ilumeel vähegi kannatab.

Kui olete otsustanud muru kasta, tuleb seda teha mitte iga päev ja natuke vihmutades, vaid korra-paar nädalas ning siis anda vähemalt 20 liitrit vett ruutmeetrile.

Vana muru elab põua ka kastmata üle. Isegi kui libled täiesti ära kuivavad, siis esimene korralik vihm äratab taimed taas elule. Küll aga tuleb kindlasti hoolikalt kasta läinud sügisel ja eriti sel kevadel rajatud muru. Noored murutaimed pole jõudnud endale veel korralikku juurestiku kasvatada ja kui need läbi kuivavad, on kogu mururajamise vaev tühja läinud. See muru enam ei taastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles