Palkmajaehitajate kutsevõistlusel osales rekordarv võistlejaid

maaelu.postimees.ee
Copy
Professionaalide kategooria võitis teist aastat järjest ning puhta soorituse teinud Madis Jaaska.
Professionaalide kategooria võitis teist aastat järjest ning puhta soorituse teinud Madis Jaaska. Foto: Karl Markus Antson

Nädalavahetusel toimus Hiiumaal Suuremõisa mõisapargis kolmeteistkümnes käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus. Professionaalide kategooria võitis teist aastat järjest ning puhta soorituse teinud Madis Jaaska.

Laupäeval, 10. juunil toimus Hiiumaal rahvusvaheline käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus. Võistlusel võtsid mõõtu oma ala professionaalid ja eriala omandavad õpilased nii Eestist kui välismaalt. Kohalike spetsialistidega panid ennast võistlusel kõrvuti ka kaks Kanada ja üks Soome palkmajaehitaja.

Võistluse võidab ülesande lühima ajaga ning korrektseimalt teostanud võistleja. Parimat tehnikat ja kiirust peab näitama palkmaja ühe olulisima konstruktsiooni osa – nurgatapi ja vara – valmistamisel. Võistlus toimub kolmes kategoorias – professionaalid, õppijad ja kirvemehed. Kui professionaalide ja õppijate kategoorias on lubatud kõik käsi- ja elektritööriistad jm töövahendid, siis nn kirvemeeste klassis tohib kasutada üksnes motoriseerimata käsitööriistu.

Võistlusele oli registreerunud kolmes kategoorias kokku rekordilised 35 osalejat, kellest võistlustulle asus 32. Selle aasta parim palkmajameister professionaalide kategoorias on möödunud aasta meistritiitlit kaitsnud Madis Jaaska (Hobbiton OÜ). Õpilaste kategooria võitis Jürgo Jartsev-Moont (Hiiumaa Ametikool) ning kirvemeeste kategooria võidu saavutas samuti teist aastat järjest Alari Suun (Hobbiton OÜ).

Madis Jaaska lõpuaeg oli 20 minutit ja 39 sekundit ning võistlusnurgaks Eesti tuulelukuga järsknurk. Tähelepanuväärne on, et võitja võistlustöö juures ei täheldanud kohtunikud ühtegi viga ehk Madis Jaaska ei teeninud nurgatapi korrektse sooritusega ühtegi trahvisekundit.

Professionaalide kategooria II koha saavutas võistluse mitmekordne meister Veiko Palm (sadultapp, Palmaster OÜ) ajaga 21 min 53 sek ning kolmanda koha Ahto Naruski (järsknurk, Hobbiton OÜ) ajaga 32 minutit ja 11 sekundit.

Madis Jaaska (keskel) lõpuaeg oli 20 minutit ja 39 sekundit. Professionaalide kategooria II koha saavutas võistluse mitmekordne meister Veiko Palm (vasakul) ning kolmanda koha Ahto Naruski (paremal).
Madis Jaaska (keskel) lõpuaeg oli 20 minutit ja 39 sekundit. Professionaalide kategooria II koha saavutas võistluse mitmekordne meister Veiko Palm (vasakul) ning kolmanda koha Ahto Naruski (paremal). Foto: Karl Markus Antson

Traditsiooniliste käsitööriistade ehk kirvemeeste kategoorias sai esikoha Alari Suun (Hobbiton OÜ). Kirvemeeste II koha pälvis Margus Palolill (MTÜ Vanaajamaja) ning kolmanda koha Mikk Mustmaa (Majakratt OÜ).

Õpilaste kategooria parima soorituse tegi Jürgo Jartsev-Moont Hiiumaa Ametikoolist ajaga 46 min 14 sek. II koha saavutas Mikko Kokkmaa ja III koha Mart Mölder (Hiiumaa Ametikool).

Selle aasta võistluse tegid erakordseks ja põnevaks mitu asjaolu. Esiteks oli võistlustules rekordarv palkmajaehitajaid, mis näitab palkmajaehituse traditsioonide hoidmise tugevust ja jätkusuutlikkust.

Teiseks pakkus Eesti võistlejatele närvipinget kolm välisvõistlejat – kaks Kanadast (ettevõttest Laverty Log Homes) ja üks põhjanaabrite juurest Soomest. Kolmandaks osales võistlusel esmakordselt ka naisvõistleja – Tiina Liiv (Hiiumaa Ametikool), mis näitab, et peamiselt meeste pärusmaaks kujunenud palkehitus ja ehitusvaldkond üldiselt kõnetab ka naisi.

Woodhouse Estonia (Eesti Puitmajaliit ja klaster) koos Lõuna-Eesti palkmajatootjate ning Hiiumaa Ametikooliga korraldasid võistlust 13. korda. Käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus on ainuke omataoline üritus nii Eestis kui rahvusvahelisel tasandil, kus professionaalsed palkmajaehitajad oma oskusi teiste kolleegidega võrrelda saavad.

Võistluse eesmärk on tutvustada ja väärtustada palkmajaehitaja ametit ning propageerida palkmajaehitust ja selle traditsiooni. Kutsevõistluse võistlusülesanne on valmistada üks palkmaja nurgatüüp, mille juures kohtunikud hindavad palgi paikapanemise kiirust ja täpsust. Võistluse võidab ülesande lühima ajaga ning korrektsemalt teostanud võistleja.

Järgmine käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus toimub 25. mail 2024 võistluse sünnipaigas Räpinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles