Aravetel sõnnikust toodetud gaasiga said Tallinna bussid vurada kolm kuud

maaelu.postimees.ee
Copy
Aravete biogaasijaam. Foto illustreeriv
Aravete biogaasijaam. Foto illustreeriv Foto: Rasmus Kooskora

Aravete biometaanijaam tootis esimese tegutsemisaastaga kolme kuu jagu rohegaasi Tallinna busside teenindamiseks.

Bioforce Aravete OÜ käivitas aasta tagasi Aravete biogaasijaama juurde puhastusüksuse, kus biogaasist võetakse välja metaan, mis on kasutatav maagaasiga sarnaselt. Bioforce Grupp peab tulevikus võimalikuks sarnaste jaamade rajamise abil katta ära olulise osa Eesti gaasi tarbimisest. Aravetel toodetud biometaan transporditakse surugaasi konteinerites ASi Tallinna Linnatransport bussidele.

Bioforce Aravete OÜ juhatuse liikme Siim Tenno sõnul on väga oluline kasvatada Eestis toodetud keskkonnasäästliku gaasi mahtu. „Lisaks süsinikujalajälje vähendamisele on meil tungiv vajadus vähendada oma sõltuvust fossiilsetest energiaallikatest. Biometaan kui kohalik ja keskkonnasäästlik kütus on tähtis nii kasvuhoonegaaside vähendamise kui ka energiajulgeoleku parandamise seisukohalt,“ rääkis Tenno.

Biometaanijaamade ja surugaasitanklate arendamise, ehitamise ja opereerimisega tegelev Bioforce Group on lisaks Aravete biometaanijaamale käivitamas oma teist biometaanijaama Ebaveres. Aastaks 2028 on grupi meeskond seadnud eesmärgiks vähemalt 600 GWh biometaani tootmise, mis kataks ilmselt ära kogu maagaasi tarbimise Eesti transpordisektoris.

Eelmisel nädalal tähistati pidulikult Aravete biometaanijaama aastaseks saamist ning nenditi, et grupi esimene biometaanijaam on edukalt tööle hakanud ja aastaga on õnnestunud toota rohkem kui 38 GWh biometaani. Sellise märkimisväärse biometaani kogusega on võimalik näiteks ühel ASi Tallinna Linnatransport bussil sõita ligikaudu viis miljonit liinikilomeetrit. Kõik TLT surugaasibussid saaksid selle biometaaniga ligemale kolm kuud oma liine teenindada.

Siim Tenno sõnas, et jaamas toodetud biometaan on märkimisväärne täiendus Eesti biometaani tootmisele ning rõhutas jaama suurt töökindlust. Tenno tõi esile ka hea koostöö Aravete Biogaas OÜga, kelle meeskond on olnud suureks abiks jaama käivitamisel ja opereerimisel.

Aravete biogaasijaam avati juba 2012. aastal, mil see hakkas sõnnikust ja biomassist tootma elektri- ja soojusenergiat. 2022. aasta aprillis lisas Bioforce Aravete OÜ jaamale puhastusüksuse biometaani tootmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles