Kuidas ChatGPT maapiirkonnas tulu teeniks? (1)

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Tehisintellektil baseeruva tekstiprogrammi ChatGPT kasutamine. 
Tehisintellektil baseeruva tekstiprogrammi ChatGPT kasutamine. Foto: Madis Veltman

Koroonaajal räägiti sellest, et ehk on see üks tõuge, mis toob inimesi tagasi maapiirkonda. Mis edasi sai, on teada. Praegu kuulen tuttavatelt, kes mõlgutasidki mõtteid maale minna, kuidas ehitus- ja kütusehinnad on plaanid pausile pannud. Ebakindlad ajad teevad otsustamise keeruliseks.

Jah, Tallinnas istud hommikul ummikus, aga on teada, et selle ummiku lõpus asuv kool on lahti ka paari aasta pärast. Maale paneks kolima nende sõnul see, kui suudaks tõesti ise leida tuluteeniva äriidee, olla iseenda tööandja.

Ühel tööpäeval palun uitmõtte ajel ChatGPT-l pakkuda viis uuenduslikku lahendust, kuidas maapiirkonnas tulu teenida.

1. Põllumajandusliku turismi arendamine. Eesti maapiirkondades on palju potentsiaali pakkuda põllumajandusturismi teenuseid, nagu talude külastamine, marjade korjamine, lambakarjuseks olemine jne. Need kogemused meelitavad turiste ja pakuvad võimalust teenida lisaraha.

2. Käsitöö ja käsitööturgude korraldamine. Eestis on rikkalik käsitöötraditsioon ja maapiirkonnas on palju osavate käsitöömeistrite kogukondi. Korraldades käsitööturge või luues oma käsitööäri, saate müüa oma tooteid nii kohalikele elanikele kui ka turistidele.

3. Maaturismi teenuste pakkumine. Maapiirkonnad pakuvad suurepäraseid võimalusi aktiivseks vaba aja veetmiseks, nagu matkamine, jalgrattasõit, kalastamine, jahipidamine jne. Kui teil on teadmised ja kogemused mõnes neist tegevustest, võite pakkuda giidi- või juhendamisteenuseid turistidele, kes soovivad nendes tegevustes osaleda.

4. Kohaliku toidu ja tooraine müük. Maapiirkonnad on sageli rikkad põllumajandussaaduste poolest. Kui teil on maatükk või aiamaa, saate kasvatada ja müüa kohalikke köögivilju, puuvilju, mune, liha või muid toiduaineid kohalikele restoranidele, turgudele või otse tarbijatele.

5. Mahepõllumajanduse edendamine. Kui olete huvitatud mahepõllumajandusest, võite hakata kasvatama mahepõllumajandussaadusi või maheloomi. Sertifitseeritud mahepõllumajandustoodete müük võib olla kasumlik äri, eriti kui suudate jõuda tervise- ja keskkonnateadlike tarbijateni.

Eks virtuaalne kärgaju võtab vastuseid ikka varem inimeste poolt kokku pandud mõtetest – täiesti loogiline vastus, aga kindlasti mitte uuenduslik. Päris innovatiivseid lahendusi genereerib ikka inimaju. Ehk mõnes linnakodus, kus mõeldakse, et äkki ikka on mõni viis ...

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles