Kassiomanikud võiksid linnupoegade säästmiseks oma lemmikud paar nädalat toas hoida (1)

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Kassiga kohtudes on linnupojal vähe elulootust.
Kassiga kohtudes on linnupojal vähe elulootust. Foto: Elmo Riig

Lähinädalatel võib looduses ringi liikudes kohata linnupoegi, kes alles lendama õpivad. Kuigi inimestel võib tekkida kihk neid aidata, võib liigne agarus linnupoegadele saatuslikuks saada. Samuti võiksid kassiomanikud juuni esimestel nädalatel oma lemmikuid toas hoida, eriti kui koduaeda metsikut loodusrikkust on napilt jäänud – kui linnupojal pole pelgupaika, on ta kassile kerge saak.

«Praegu on aeg, kus võib linnupoegi väga palju näha. Juuni alguses hakkavad paljudel väikestel värvulistel pojad pesast välja lendama ja väga suur hulk on veel välja lendamata,» sõnas Tartu Ülikooli linnuökoloog Marko Mägi.

Kui leitakse abitu linnupoeg, kipuvad inimesed talle appi tormama. Aga tavaliselt lind abi ei vaja, vaid vajab rahu ja vaikust. «Linnu vanemad on kindlasti kuskil läheduses olemas ja hoiavad tal silma peal,» kinnitas Mägi.

Linnud õpivadki lendama maas

Eriti suur probleem on see tema sõnul rästapoegadel, kes lahkuvadki pesast lennuvõimetuna ja peavad lennuvõimeliseks kasvama rohu sees ringi hüpates. «Aga ohus on ka teised väiksemad linnud, kes pole veel nii osavad lendajad ega oska veel inimest karta,» lisas ta.

Rästapoeg
Rästapoeg Foto: Elmo Riig

Mõnikord kiputakse linde tuppa viima ja toitma linnule sobimatu toiduga. Samamoodi on linnupojale ohtlik tema jootmine – Mägile on teada juhtumeid, kus linnupoegi proovitakse joota süstla või mõne muu peenikese toruga. «See on ohtlik, kui linnale otse nokka vett lasta. Inimene ei tea linnu anatoomiast just palju ja on oht, et süstlaga vett nokka pannes võib see talle kopsu minna.»

Mägi juhtis tähelepanu ka sellele, et pesas olles saab linnupoeg tegelikult kogu vajaliku vedeliku kätte toidust.

Lemmikud võiks hoida toas

Et säästa linnupoegi, võiksid kassiomanikud igal aastal mai lõpus ja juuni esimestel nädalatel oma lemmikul silma peal hoida. «Eriti on ohus need linnupojad, kes veel lennata ei oska,» sõnas Mägi. Kui kass linnupoega märkab, löövad tal instinktid välja ja linnupojal elulootust pole.

Abiks on seegi, kui kassil on kaeluse küljes kelluke, mistõttu ei ole ta linnule nii märkamatu. Või on siis kassile õue ehitatud tarastatud jalutusala, nagu paljudes Lääne-Euroopa riikides kombeks – sellisel juhul loom vabalt ringi uitama minna ei saagi.

Mägi sõnul tasub kriitiliselt vaadata ka oma koduaeda – poolmetsik mitmekesine rohelus on linnupoegadele kindlasti turvalisem keskkond kui madalaks pügatud muru.

Ehitajad on aina teadlikumad

Igal kevadel on teemaks ka hoonetes pesitsevad linnud, eriti piiritajad ja hakid. «Igal aastal paraku kuuleme juhtumitest, kus ehitustöölised on linnupojad sisse müürinud ja kuulda on ainult poegade hädakisa,» kõneles Mägi.

Selliste vastasseisude vältimise võti on ehitustööde planeerimine ja ennetustöö, et linnud pesi katusealustesse ei teeks. «Sel aastal on ennetamiseks juba hilja, nüüd tuleb 2–3 nädalat lihtsalt oodata soojustustöödega,» lisas ta.

Mägi lisas, et õnneks on ehitustöölised aina teadlikumad ja võrreldes viie aasta taguse ajaga on kaebusi ja nõuküsimusi selle murega aina vähem.

Linde aastaringselt toites võib neid kahjustada

Marko Mägi sõnul on ka Eestis pead tõstmas liikumine, mis soovitab linde aasta ringi toita. «See teeb mind väga murelikuks,» sõnas ta. Lääne-Euroopast levima hakanud komme on tema sõnul suuresti linnutoidutootjate ja -müüjate tõstatatud ja levima hakanud.

«Linnud, eriti linnupojad, vajavad väärtuslikku toitu, milleks on reeglina liblikaröövikud, aga kui linnuvanemad hakkavad tooma seemneid jms, on kurbi näited, et see linnupoeg ei kasvagi suureks,» sõnas ta.

Nii soovitab Mägi lasta linnuvanematel rahulikult oma tööd teha, sest kui neil on võimalik lihtsama vaevaga poegadele viia vähemväärtuslikku toitu, valivad nad sageli paraku just selle tee. «Ka linnuvanemate seas levib selline n-ö mcdonaldiseerumine,» võttis ta kokku.

Lindude söögimaja. Pilt on illustratiivne
Lindude söögimaja. Pilt on illustratiivne Foto: Elmo Riig
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles