KATSE: kas hernes, kurk ja maasikas ka potis saaki annavad?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Maasikad, kartul ja herned edenevad seni potis kasvades hästi.
Maasikad, kartul ja herned edenevad seni potis kasvades hästi. Foto: Riina Martinson

Mullune edukas potitomatite kasvatamise katse innustas proovima, kas muidki köögivilju potis kasvatades saab head saaki korjata. Seega kas oma aialapita linnainimesel õnnestub näiteks rõdul endale midagi maitsvat kasvatada?

Eksperiment alaku! Kahe nädala eest soetasime 30liitrised istutuspotid, Biolani musta mulda, vihmaussisõnniku põhjal tehtud vedelväetist, mõned maasikataimed ning hulga köögivilja- ja suvelilleseemneid.

Pottide põhja panin kevadel aiast kokkuriisutud puulehti ja valasin peale musta mulda. Ühte potti said maasikataimed, sordiks Eestis ettekasvatatud 'Asia'. Järgmistesse pottidesse läksid herne-, brokoli- ja kurgiseemned. Lisaks kolisid pottidesse juba varem ettekasvatatud kõrvitsad ja mullu end meie projektis hästi näidanud potitomatid 'Maskotka' ja 'Veenus'. Igasse potti sai silmarõõmuks ka mõni peiulille-, kosmose- või lillherneseeme.

Tulge vaatama!

Eile kolisime oma potid Pärnu südalinnas Kuninga tänav 32 aias täna avatavasse miniaedade festivali alale, kuhu iga suvepealinnas jalutav inimene saab oma silmaga tulla kaema, kui hästi või kiduralt potiaiandus edeneb.

Kindel on see, et kasvatamiseks tasub valida võimalikult suur anum ja hea muld. Põhimõtteliselt sobiks iga anum või kott, peaasi et selle põhja oleks liigvee ärajooksmiseks augud tehtud.

Pottides kasvavad taimed vajavad rohkelt kastmist, päiksepaistelisel kuumal ajal kindlasti iga päev. Mida väiksem pott, seda rohkem kasta vaja. Kui teate juba ette, et iga päev kodus ei ole või kipub kastmine ununema, tasub poest soetada hüdrogeeli, mis on mõeldud niiskuse säilitamiseks mullas. Kastmise ajal imavad graanulid vett endasse ja mulla kuivades saavad taimed sealt niiskust.

Päikest taimed armastavad, aga terve päev otsese päikese käes on liig ja nii sättisime meie oma potid põõsa kõrvale, mis keskpäevaseid kõige teravamaid päikesekiiri mahendab.

Rõdule taimi sättides tasub jälgida, et päike neid liialt ei kõrvetaks ja tugev tuulepuhang ei murraks. Eriti hoolikalt tasub potte paika sättida rõdul, et välistada nende tänavale kukkumine.

Maasikad näitavad juba esimesi pisikesi vilju.
Maasikad näitavad juba esimesi pisikesi vilju. Foto: Riina Martinson

Väikeses potis taimi kasvatades ei saa ilma väetamata kuidagi hakkama. Aianduskeskuses leiab laias valikus väetisi, rohkelt on ka mahekasvatamiseks sobivaid. Nagu mainitud, valisime meie vihmaussisõnniku põhjal valmistatud kontsentraadi, mida kastmisvette lisada. Väetisega tuleb taimi turgutada vähemalt korra nädalas. Kui soovite lihtsamalt läbi ajada, valige pikatoimeline väetis.

Redis kasvatas vaid lehti

Arvata on, et kõik viljad potis kasvada ei taha. Näiteks aprilli lõpupäevil külvasin õues potti rediseseemned. Taimed tärkasid ruttu ja lehed aina kasvasid, kuid ümmargust vilja mulla sisse ei tekkinudki ja nii läksid rediselehed lõpuks hoopis salatina kasutusse. Need maitsesid üllatavalt hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles