Väga intrigeeriv: kas aiandusega tegelemine võib aidata menopausi leevendada?

maaelu.postimees.ee
Copy
Ilmselgelt ei kaota aiandusega tegelemine kõiki elukvaliteeti segavaid sümptomeid, aga asjatundjate hinnangul on menopausi ajal aias toimetamisest sellegi poolest väga palju võita.
Ilmselgelt ei kaota aiandusega tegelemine kõiki elukvaliteeti segavaid sümptomeid, aga asjatundjate hinnangul on menopausi ajal aias toimetamisest sellegi poolest väga palju võita. Foto: Ylanite Koppens/Pixabay

Aiatöö ei pruugi ravida kuumahoogusid ja teisi menopausiga seotud sümptomeid, kuid see võib aidata naistel neid leevendada.

„Me teame, et menopaus suurendab vaimse tervise probleeme ja osteoporoosi teket. Nii et kõik, mis muudab inimesed aktiivseks ja parandab nende vaimset tervist, on hea,” ütleb menopausiekspert dr Louise Newson ajalehes Independent.

Newson teeb koostööd auhinnatud aiakujundaja Ruth Gwynniga, et luua Newson Health Menopause Garden selle aasta juunis toimuva BBC Gardeners' World Live'i sõu jaoks.

„Meie eesmärk on, et see ümbritsev aed võimaldaks külastajatel näha aianduse eeliseid nii menopausi kui ka vaimse tervise jaoks. Vaimse tervise jaoks on võtmetähtsusega leida need asjad, mis tõstavad tuju ja pakuvad rõõmuhetki,“ märgib Gwynn.

„Paljud naised näevad vaeva perimenopausi või menopausiga kohanemisega ning tunnevad, et on end kaotanud, seega võib rahuliku ja toetava ruumi loomine aeda olla menopausiaegse tervise parandamiseks väga oluline,” lisas ta.

Näituseaed pakub visuaalselt rikastavat, kuid rahulikku õhkkonda, kus on ruumi lõõgastumiseks, jooganurk ja ala välitingimustes toiduvalmistamiseks.

Gwynn ja Newson jagavad näpunäiteid, kuidas endale koju sarnane aed rajada.

Aed lõhnaku hästi!

Lõhnataju võib menopausi ajal muutuda, nii et lõhnavate lillede kasvatamine aitab lõhnamaailma uuesti avastada. Gwynn lisab: erilise lõhnaga lilled või tugevalõhnalised maitsetaimede lehed aitavad kaasa n-ö hetkes olemisele.

Mõelge praktiliselt

Õues toiduvalmistamine võib olla teraapiline. Newson soovitab, et inimesed võiksid mõelda ka ürtide kasvatamisele, et valmistada taimeteesid, mida juua kofeiini sisaldavate jookide asemel. Menopaus mõjutab sageli ka une kvaliteeti ja seetõttu võiks kofeiini vältida.

Gwynn lisab: „Toitumine on menopausi leevendamisel uskumatult oluline. Peaksite aeda luues arvestama seda, mida teile meeldib teha. Kui see on toiduvalmistamine, looge väliköök ja einestamisnurk, lisaks võite proovida kasvatada konteinerites köögivilju või maitsetaimi."

Aeda joogaala?

Kui te juba harrastate joogat perimenopausi või menopausi sümptomite leevendamiseks, kujundage väike ruum aias joogaalaks või kasutage seda mediteerimiseks või teadlikuks hingamiseks. Või siis nautige lihtsalt päikeselisel päeval aias istumist, et D-vitamiini saada.

Mõelge istumiskohtadele!

Lisaks nautimisele võiks aias olla mitu istumiskohta, kus aiatööst puhata. „Aiatöö võib olla raske ja ma pean tihtipeale end tagasi hoidma, et ma üle ei pingutaks. Püüan nüüd aiatööd enda jaoks lihtsamaks teha,” selgitab Gwynn, miks mõnusad puhkepaigad on olulised.

Loo aeda erinevaid kõrguseid!

„Mul on aias eri kõrgustel asuvad peenrad, istutusalad ja -kastid, et ma ei rohiks ühel tasandil,” ütleb Gwynn. Lisaks on selline aed visuaalselt väga põnev.

Hooldamine olgu lihtne!

"Üks lihtsamaid pindu, mida hooldada, on kergkruus. See on poorne ja vihmavesi saab maasse imbuda," soovitab Gwynn. „Näitusaia radade jaoks kasutan taaskasutatud kergkruusa, mis on laotatud plastist valmistatud kärgstruktuuri. Kärg hoiab selle paigal ja muudab selle stabiilseks,” jagab ta soovitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles